![Smukt så det ud – og det blev endnu smukkere, da kunstnerne fra nær og fjern oplod detes kujnt i Østermarie Kirke. Foto©JørgenKoefoed.]()
Smukt så det ud – og det blev endnu smukkere, da kunstnere fra nær og fjern oplod deres kunst i Østermarie Kirke. Foto©JørgenKoefoed.
DET VAR (som sædvanelig) ET STORSLÅET ÆRESKUNSTNER-ARRANGEMENT, som KulturBornholm med præsident Carsten Seeger i spidsen bredte ud foran den kommende æreskunstner Prins Henrik, da han i dag satte sig i ’sin egen lænestol’ (stammende fra Bornholms Kunstmuseums åbning i tidernes morgen) i Østermarie Kirke.
Bænkerækkerne var rimelig tætpakket trods lokalpressen (igen) havde annonceret et forkert tidspunkt. Kultur Bornholms Venner fyldte en god bid, Nylars Koret sammen med Morgenrødens Store Kor – når de ikke var aktion – endnu mere og pressen endnu mindre. Ud over Bloggen havde Jyllands-Posten, Billed-Bladet og Her&Nu sendt både journalist og fotograf. TV2/Bornholm og Bornholms Tidende nøjedes med en fotograf. I provinsen kan pressefolk sandelig ikke tillade sig at bruge tre timer på sådan en begivenhed.
Højdepunkterne i overflødighedshornet af musiske top- og godtfolk – bla sopranerne Gitta-Maria Sjöberg og Ingeborg Børch, bassangeren Morten Lassenius Kramp, ærestrompeteren Peter Madsen, verdensmesteren på accordeon Bjarke Mogensen, fløjtenisten Trine Dahl og pianisten Hattie Andersen – var urpremieren på Jakob Lorentzens musik til Prinsgemalens ’Om Natten Er Stjernerne Bange’, Henriks oplæsning af egne digte (Terrasse de Café, Détrompes-toi og La Poésie) med efterfølgende oversættelse af Peter Poulsen og til sidst, men ikke mindst operasanger Gitta-Maria Sjöbergs fortolkning af de omtalte digte – på fransk.
![Sopranerne Ingeborg Børch og Gitta-Maria Sjöberg sang Barcarole fra Hoffmanns Eventyr. Foto©JørgenKoefoed.]()
Sopranerne Ingeborg Børch og Gitta-Maria Sjöberg sang Barcarole fra Hoffmanns Eventyr. Foto©JørgenKoefoed.
![Prinsgemalen havde bedt om at høre P. E. Lange-Müllers Kornmodsglansen Ved Midnatstid. Og det fik han, da Nylarskoret og Morgenrødens Store Kor gik til makronerne ... så loftet løftede sig. Foto©JørgenKoefoed.]()
Prinsgemalen havde bedt om at høre P. E. Lange-Müllers Kornmodsglansen Ved Midnatstid. Og det fik han, da Nylarskoret og Morgenrødens Store Kor gik til makronerne … så loftet løftede sig. Foto©JørgenKoefoed.
![Der er gemt lidt af en skuespiller i Prinsgemalen. Det blev afslørede, da han foredrog sin tre digte (på fransk). Foto©JørgenKoefoed.]()
Der er gemt lidt af en skuespiller i Prinsgemalen. Det blev afslørede, da han foredrog sin tre digte (på fransk). Foto©JørgenKoefoed.
![Præsidenten for Kultur Bornholm plejer at optrlæde i T-shirt, der er påtrykt en smoking. Det kunne Hofmashallaten ikke godtage ... så for fæørste gang: Hr. Seeger i en ægte toxido. Foto©JørgenKoefoed.]()
Præsidenten for KulturBornholm plejer at optrlæde i T-shirt, der er påtrykt en smoking. Det kunne Hofmaskallatet ikke godtage … så for første gang: Hr. Seeger i en ægte tuxedo. Foto©JørgenKoefoed.
![Dejligt at strække benene og den svage ryg efter kuklturbraget i Østermarie Kirke. Det er Carsten Seeger i front, så Prinsgemalen og manden i kaptajnsuniformen Chefen for Kongeskibet, Christian Nørgaard. Foto©JørgenKoefoed.]()
Dejligt at strække benene og den svage ryg efter kulturbraget i Østermarie Kirke. Det er Carsten Seeger i front, så Prinsgemalen og manden i kaptajnsuniformen: Chefen for Kongeskibet, Christian Nørgaard. Foto©JørgenKoefoed.
![Det lykkedes, at henlede Prinsgemalens opmærksomhed på hans portræt, som i dagens anledning var hængt op i våbenhuset. Henrik genkendte portrættet, som han kunstneren Lisa Høyrup havde præsenteret på hans kontor på Amaliuenborg i 2005. Se i øvrigt portrættet, som er ét ud af 31 portrætter af hele den kongelige familie anno 2005 – alt før Marie – på www.lisahoyrup.dk. Foto©JørgenKoefoed.]()
Det lykkedes, at henlede Prinsgemalens opmærksomhed på et portræt, som i dagens anledning var hængt op i våbenhuset. Henrik genkendte portrættet, som kunstneren Lisa Høyrup havde præsenteret på hans kontor på Amaliuenborg i 2005. Se i øvrigt portrættet, som er ét ud af 31 portrætter af hele den kongelige familie anno 2005 – altså før Marie – på www.lisahoyrup.dk. Foto©JørgenKoefoed.
![Mobilen brændte i lommen på direktør og mangemillionær Christian Kjær. Efter al kulturen kom der gang de farlige forbindelser. Foto©JørgenKoefoed.]()
Mobilen brændte i lommen på direktør og mangemillionær Christian Kjær. Efter al kulturen kom der atter gang de farlige forbindelser. Foto©JørgenKoefoed
Efter seancen steg Prinsgemalen med hele sit følge – bla direktør Zobel (der så noget blegnæbbet og klein ud), Christian Kjær (som så meget tilfreds ud i al sin vælde), italienske prins Ferdinando Pignatelli (som så mere end glad ud og tydelig var imponeret over, hvad de indfødte kunne præstere) – ud i minibusserne, som drønede mod Hallegård, hvor Jørgen Toft Christensen stod parat med hjemmelavede lækkerier, champagne, vin og kolde øko-håndbajere fra Thy.
Efter at have tygget af munden gik alle med Prinsgemalen i spidsen de tyve meter hen til det nye vejskilt, der var tildækket med et viskestykke fastgjort med to tøjklemmer af træ.
Peter Madsen truttede sin nykomponerede Henrik-fanfare. Henrik afmonterede de to klemmer, som han satte i håret, og det blå vejskilt afslørede, at dette bette stykke grusvej nu var blevet kongeligt ophøjet til PRINSGEMALENS JAGTVEJ.
![Sprællemanden og reklamemanden fra Brændesmarken ved Svaneke havde fået studset sin manke å meget, at han egentlig burde have lånt Carsten Seegers høje hat for at kommeop på fuld kamphøjde. Foto©JørgenKoefoed.]()
Sprællemanden og reklamemanden fra Brændesmarken ved Svaneke, Jacob Ludvigsen, havde fået studset sin manke så kraftigt, at han egentlig burde have lånt Carsten Seegers høje hat for at komme op på fuld kamphøjde. Foto©JørgenKoefoed.
![Så til det stooore øjeblik: Afsløringen af den nye vej. Prinsgemalen bliver sekunderet af Hallegårds Jørgen Toft Christensen. Foto©JørgenKoefoed.]()
Så til det stooore øjeblik: Afsløringen af den nye vej. Prinsgemalen bliver sekunderet af Hallegårds Jørgen Toft Christensen. Foto©JørgenKoefoed.
![Prinsgemalen flår i viskestykket, der dækker det nye vejnavn. Foto©JørgenKoefoed.]()
Prinsgemalen flår i viskestykket, der dækker det nye vejnavn. Herren i høj hat og wiklers til venstre er ingen ringere end 87-årige Bent Mortensen, formand & kasserer i ‘Morgenrøden’, æreskunstner 2006 & 2010 samt ambassadør for Kultur Bornholm på Frederiksberg. Foto©JørgenKoefoed.
![Afsløringer er fuldbyrdet og ingen tvivl – Henrik har fået opkaldt en vej efter sig. Foto©JørgenKoefoed.]()
Afsløringer er fuldbyrdet og ingen tvivl – Henrik har fået opkaldt en vej efter sig. Foto©JørgenKoefoed.
Så gik følget tilbage, hvor det kongelige følge afsang ’Herlig En Sommernat’ akkompagneret af 87-årige Bent Mortensen – og bagefter sang vi alle den igen – blot med hr. Mortensens nyskrevne text. Prinsgemalen slog takten med sin stok på det elektriske klaver og ikke et øje var tørt, da det hele sluttede af med 9 korte og 1 langt hurra – ikke for Prinsgemalen – men for kunstneren Henrik. Det var jo ham, der var blevet udnævnt til æreskunstner af Carsten Seegers Kulturcirkus.
Så kørte Henrik med følge – incl nysudnævnte chef for Kongeskibet Christian Nørgaard – hjem til de royale, gyngende kødgryder.
![Det var en højstemt Prinsgemal, der tog hjem til Kongeskibet sammen med ´venner. Og ingen tvivl har han nu en masse, at fortælle simn hustru. Bare hun nu ikke bliver misundelig. Foto©JørgenKoefoed.]()
Det var en højstemt Prinsgemal, der tog tilbage til Kongeskibet sammen med vennerne. Og ingen tvivl har han nu en masse, at fortælle sin hustru. Bare hun nu ikke bliver misundelig og vil have – ikke en grusvej – men en hel grusgrav i Østermarie. Foto©JørgenKoefoed.
Alle fik noget at spise undtagen pressen. Men det lykkedes Deres Blogskriver sammen med journalisten fra Jyllands-Peter, Hanne Fall, at overtage det dekalitesse-bræt, som Henrik havde spist af. Således var der dennegang ingen mayonæse til pressen, men blot – men trods alt kongelige – smuler.
PS: Bloggen spottede ellers lidt af skandale, da direktør Zobel gik ind i Hallegårds spiselokale. Jeg gav den straks videre til journalisten fra Her&Nu, Kirsten Balslev. Hun så nu ikke ud til at blive særlig tændt af min afsløring om, at den gode direktør havde en glødende smøg i baghånden – da han blandede sig med de andre røgvarer fra Hallegård.
Men skidt – humøret var højt over heeele linjen!
PETER POULSENS PROMOVERING
![Den i Svaneke bosiddende digter, Peter Poulsen, har oversat flere af Prinsgemalens digte. Og det var også ham der promoverede Henrik som Æreskunstner i Østermarie 2014. Her viser han sit slips frem, som han købte i Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Motivet nederste er et udsnit fra et maleri af Matisse. Foto©JørgenKoefoed.]()
Den i Svaneke bosiddende digter, Peter Poulsen, har oversat flere af Prinsgemalens digte. Og det var også ham, der promoverede Henrik som Æreskunstner i Østermarie 2014. Her viser han sit slips frem, som han fornylig havde købt i Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Motivet nederste er et udsnit af et maleri af Matisse. Foto©JørgenKoefoed.
I april befandt jeg mig i Skt. Petersborg, en af de ganske få byer, hvis alder kan fastslås med en vis nøjagtighed.
Dér, på det myldrende Nevskij Prospekt, kom jeg pludselig til at tænke på Øster Marie og på, at jeg i en nær fremtid, som nu er indtruffet, skulle sige noget om Hans Kongelige Højheds digte og være med til at begrunde, hvorfor en vej her i vor nærhed skal løftes ud af anonymiteten og formentlig for altid – eller noget i den retning – hedde Prinsgemalens Jagtvej, selv om Skt. Petersborg minder os om, at historiske stednavne kan være ubestandige. Her sætter jeg min lid både til Hans Kongelige Højheds og Øster Maries konstans.
Digtene lærte jeg at kende for nogle år siden, da jeg blev spurgt, om jeg ville oversætte nogle af dem til dansk, og jeg var så letsindig eller overmodig at sige ja.
Lad det være sagt med det samme: Hans Kongelige Højheds digte er forførende, ikke mindst fra en oversætters synspunkt. De er klare og klassiske i deres indfaldsvinkler, fortrolige i tonefaldet. De handler om noget alment: elskov, sorg, natur, historie, geografi, vin, musik, skønhed og en enkelt gravhund i ny og næ og de er holdt i et lokkende tonefald og en tydelig belysning.
Man bliver klogere!
Under den lokkende overflade mødes man af et sammensat univers fuldt af allusioner til fransk poetisk tradition helt tilbage til de provencalske troubadourer, over renæssance- og barokpoeterne og navne som Verlaine og Prévert fra det 19. og 20. århundrede. Man får med andre ord sin sag for og spindes ind i et netværk af rim, som føjer sig smidigt og naturligt om digtene på fransk, men som skaber næsten uoverstigelige forhindringer for en dansk oversætter. Havde der eksisteret en Prinsgemalens Jagtvej, allerede mens jeg sad og oversatte digtene, var jeg taget dertil ved midnatstid og havde anråbt alskens dæmoner og bedt dem straffe rimets opfinder på det grusomste.
Jeg har lært at leve med mine begrænsninger, og jeg må her i en snæver kreds tilstå, at forhindringer af denne art kan skærpe appetitten og øge glæden, hvis man føler, at det i nogen grad er lykkedes at transplantere det elegante franske til vort mere rustikke tungemål.
Et af mine yndlingsdigte er Fortovscafé, som i al sin filmiske melankoli rummer tydelige hilsner til Jacques Prévert .
Og dette digt (som Peter Poulsen læste op) skulle vel være begrundelse nok. For mig er der kun at sige tak til Deres Kongelige Højhed for det gode selskab, De har bragt mig i, og et stort tillykke med den historiske vej, hvor jeg allerede kan se store og små, mennesker som dyr og planter ranke sig i følelsen af, at det, de bevandrer eller bevokser, ikke er en hvilken som helst fodsti, men selveste Prinsgemalens Jagtvej, som vi om lidt skal få at se.
Tak og til lykke. Et vive la poesie!
![Sangforeningen Morgenrødes agiterer for 2 øl pr mand – hvert kvarter. Her er KulturBornholms præsident Carsten Seeger fanget med sin første bajer sammen med vicepræsidenten og ærestrompeteren Peter Madsen, som i øvriggt også er ekstraordinær ambassadør i Østrig-Ungarn. Foto©JørgenKoefoed.]()
Sangforeningen Morgenrødes agiterer for 2 øl pr mand – hvert kvarter. Her er KultuBornholms præsident Carsten Seeger fanget med sin første bajer sammen med vicepræsident, extraordinær ambassadør for Østrig-Ungarn, ærestrompeteren Peter Madsen. Foto©JørgenKoefoed.
DE FORNE ÆRESKUNSTNERE I ØSTERMARIE
1995 Henning Moritzens Allé
1996 Ghita Nørbys Runddel
1997 Bodil Udsens Plads
1998 Ebbe Rodes Aveny
1999 Aage Hauglands Gyde
2000 Tina Kibergs Gyde
2001 Svend Asmussens Sving
2002 Jesper Kleins Banegaardsplads
2003 Sigurds Bjørnesti + Gitte Hænnings Strandallé
2004 John Hahn-Petersens Boulevard
2005 Palle Hulds Hulvej + Benny Anders Boldgade
2006 Søren Hauch-Fausbølls Terrasse
2007 Flemmings Flindts Svanesø
2008 Per Alnoldis Vej + Seamus Heaney Stræde
2009 Stig Fogh Andersens Pavillion
2010 Bent og Lars Ulrik Mortensens Overgang
2011 Niels Jørgen Riis’ Gjâre
2012 Gitte- Maria Sjöbergs Gang + Klaus Brinchs Brink
![Hurra!!! René Dif har fået sin helt egen gade – lige midt i Verden. Foto©JørgenKoefoed.]()
2013 René Dif Gade, Foto©JørgenKoefoed.
2014 Prinsgemalens Jagtvej
Hvem bli’r den næste?