Quantcast
Channel: Jørgen Koefoed
Viewing all 2811 articles
Browse latest View live

GLOSUPPE I PARIS [3]

$
0
0

DET KAN GODT VÆRE, at Paris byder på mange særprægede, smukke eller opsigtsvækkende bygninger, installationer, statuer, udstillinger med mere. Men mest alt byder den sydende storby på ansigter, ansigter, ansigter. Der bor over 11 millioner mennesker i Paris og adskillige millioner fra ind- og udland strømmer ind og ud dag for dag, uge for uge. Så er der noget, der trænger sig på, er det alle disse menneskers meget forskellige udtryk, former og farver. Du glor på dem alle, men kun få glor igen. I Paris holder man blikket for sig selv.

Oven i kommer så alle de tusinder af ansigter, der til gengæld stirrer på dig eller lader sig beglo fra byens mure, plakatsøjler og forretningsvinduer. Kig dém i øjnene … pas på ikke at blive bims.

NUMMER 21 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 21 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 22 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 22 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 23 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 23 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 24 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 24 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 25 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 25 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 26 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 26 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 27 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 27 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 28 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 28 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 29 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 29 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 30 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

NUMMER 30 af 1000. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BUDAPEST [1]: DET BOBLER OG SYDER – I SLOWMOTION

$
0
0

Bloggen har været på et ugelangt besøg i Budapest i starten af maj 2014:

.

HIMLEN OVER BUDAPEST. Vejret er lunere end i Danmark. Fra april til juli stiger temperaturen fra 10 grader til 22 grader. I november falder temperaturen til under 10 grader. Men i de koldeste måneder er der sjældent frostgrader. Foto©JørgenKoefoed,

ALT ER MEGET AFSLAPPET i Ungarns overdådige Donau-deltehovedstad Buda & Pest. Hverken trafik eller mennesker har travlt – og det bemærkelsesværdige fravær af larmende, tohjulede motorkøretøjer var med til at få det hele ned i tempo. Gid man kunne opleve det samme i sommer-Gudhjem. Og så koger og bobler det alligevel. Ungarn er gennemsyret af helsebringende, varme kilder, som man udnytter til et hav af badeanstalter – i Budapest er der ikke mindre end seks af slagsen.

Oven i bød især Pest på overdådige paladser, gamle barok-bygninger og små hyggelige pladser. Og så trak det heller ikke ned, at priserne på det hele var mindst det halve af priserne her til lands. Så tag afsted inden russerne og kineserne opdager byen – og inden Forinten afløses af Euroen!

VERDENS SMUKKEST. Parlementet er kort og godt storslået med sin 268 meter lange facade og 96 meter høje kuppel, 20 mindre tårne, 692 rum og ikke mindre end 88 statuer af historiske personer på ydermurene – og allige vel og elegant i sin lyse sandsten. I stedet for en kort sejltur op og ned af Donau, så tag en dagsudflugt til smadderhyggelige Szentendre. Den er fyldt med turister, men er helt vidunderlige med sin små, specielle huse. Dert tager halvanden time ud og fem kvarter hjem. HUSK at spoise din frokost på PROMENADE - den ligger ud til Donau og ligger sidst af en række turist-spisesteder, når du fra borde går til højre. Maden er er i top – og Foie Gras'øen og Vildsvine-gullashen kan anbefales på dt kraftigste. Foto©JørgenKoefoed.

VERDENS SMUKKEST. Parlementet er kort og godt storslået med sin 268 meter lange facade og 96 meter høje kuppel, 20 mindre tårne, 692 rum og ikke mindre end 88 statuer af historiske personer på ydermurene – og alligevel let og elegant med sine lyse sandsten. I stedet for en kort sejltur op og ned af Donau, så tag en dagsudflugt til smadderhyggelige Szentendre. Den er fyldt med turister, men er helt vidunderlig med sin små, specielle huse. Det tager halvanden time ud og fem kvarter hjem. HUSK at spise din frokost på PROMENADE – den ligger ud til Donau og ligger sidst af en række turist-spisesteder, når du fra borde går til venstre. Maden er er i top – og Foie Gras’en og Vildsvine-gullashen kan anbefales på det kraftigste. Foto©JørgenKoefoed.

VERDENS SMUKKESTE CAFÉ.  New York Palace og Café blev åbnet 23. oktober 1894 og betog alle med sin overdådighe af italiensk renæssance og barok. Det siges at på åbningsdagen kastede den berømte forfatter Ferenc Molnár og hans journaliustvenner café-nøglen i Donau, så cafeen var nødt til at holde åbent i 24 timer. Ellers har den berømte café haft sine rutschebane-ture. I dag er den blevet overtaget af Boscolo Group, som gennemrenovorede hele paladset. Det genåbnede foråret 2006 med sin fulde pragt – og med et femstejrnet hotel i resten af bygningen. Foto©JørgenKoefoed.

VERDENS SMUKKESTE – IGEN. New York Palace og Café blev åbnet 23. oktober 1894 og betog alle med sin overdådighed af italiensk renæssance og barok. Det siges, at på åbningsdagen kastede den berømte forfatter Ferenc Molnár og hans journalistvenner café-nøglen i Donau, så cafeen var nødt til at holde åbent i 24 timer. Ellers har den berømte café haft sine rutschebane-ture. I 2001 blev paladset overtaget af Boscolo Group, som gennemrenoverede efter alle kunstens regler. Caféen genåbnede foråret 2006 med sin fulde pragt – og med et femstjernet hotel i resten af bygningen. Foto©JørgenKoefoed.

RÅT FOR USØDET. Det er ikke alt, der er guld og glimmer i Budapest. Aulaen i det tilstødende gymmasium er blev renset for alt – og en ny heftig og rå café ligger nu og fører sig frem 100 meter fra Donau. Den hedder KIOSK – men du kan ikke købe aviser og magasiner. Foto©JørgenKoefoed.

RÅT FOR USØDET. Det er ikke alt, der er guld og glimmer i Budapest. Aulaen i et tilstødende gymmasium er blev renset for alt – og en ny heftig og rå café ligger nu og fører sig frem 100 meter fra Donau. Den hedder KIOSK – men du kan hverken købe aviser og magasiner – bare mad og drikke – men måske ikke en Martini, da hele beholdningen tilsyneladende er blevet brugt til at opbygge den spektakulære bar. Foto©JørgenKoefoed.

HELSEBRINGENDE. Der er seks termiske bade i Budapest. Her er det Széchenyi-Badene, som ligger ved Heltepladsen for enden af den berømte super-boulevard Andrássy. Foto©JørgenKoefoed.

HELSEBRINGENDE. Der er seks termiske bade i Budapest. Her er det Széchenyi-Badene, som ligger ved Heltepladsen for enden af den berømte super-boulevard Andrássy. Foto©JørgenKoefoed.

Der er flere bassiner i Széchenyi-Badene – og det er ikke mindst ungarerne selv, der fylder op. Det er lidt af en oplevelse, så husk badetøjet. Foto©JørgenKoefoed.

Der er flere bassiner i Széchenyi-Badene – og det er ikke mindst ungarerne selv, der fylder dem op. Det er lidt af en oplevelse, så husk badetøjet – eller lej det. Foto©JørgenKoefoed.

AFSLAPNING. Uden for de store boulevarder og turuststøg hersker der en afslappet provinsby-stemning. Foto©JørgenKoefoed.

AFSLAPNING. Uden for de store boulevarder og turiststøg hersker der en afslappet provinsby-stemning. Foto©JørgenKoefoed.

PROVINSIDYL. I Budapest spærrer man ikke sikne potteplanter inde. Foto©JørgenKoefoed.

IDYL. I Budapest spærrer man ikke sine potteplanter inde. Foto©JørgenKoefoed.

REGLER. I Danmark er det blevet forbudt, at parkere sin bil halvvejs på fortovet. Her skal man – ligesom i Rønne. Foto©JørgenKoefoed.

REGLER. I Danmark – undtagen i Rønne – er det blevet forbudt, at parkere sin bil halvvejs på fortovet. Her skal man. Foto©JørgenKoefoed.

TORTURHUSET. Først indrettede nazisterne torturkammer i dette gamle palads på Andrássy Boulevard. Siden over Stalins røde lejesvende stedet og fortsatte tyskernes terror mod befolkningen. HUset er nu museum – med dette fantastiske skiltedesign. Foto©JørgenKoefoed.

TORTUR-HUSET. Først indrettede nazisterne torturkammer i dette gamle palads på Andrássy Boulevard. Siden overtog Stalins røde lejesvende stedet og fortsatte tyskernes terror mod befolkningen. Huset er nu museum – med dette fantastiske skiltedesign. Foto©JørgenKoefoed.

KOMMUNISMEN. Ukendt kunstner har foran Terror-Huset udstillet sin egen version af det forhadte JERNTÆPPE. Foto©JørgenKoefoed.

KOMMUNISMEN. Ukendt kunstner har foran Terror-Huset udstillet sin egen version af det forhadte kommunistiske jerntæppe. Foto©JørgenKoefoed.

SEJR. Dette gavlmaleri i Pest fastholder en åbenbarv meget vigtig fodboldsejr mod England 26. november 1953. Foto©JørgenKoefoed.

SEJR. Dette gavlmaleri i Pest fastholder en åbenbar meget vigtig kommunistisk fodboldsejr over det frie England 26. november 1953. Foto©JørgenKoefoed.

Se udpluk af den historiske fodboldkamp på:  http://www.youtube.com/watch?v=7wdW5p3jd2Y

SIKRE FORBINDELSER. Donau spiltter byen op i to dele: Buda med Budabjergene og bla det imposante Borgpalads - og Pest med langstrakte boulevarder, kunstmuseer og Statsoperaen. Her er den populære 'Kædebro'. Foto©JørgenKoefoed.

SIKRE FORBINDELSER. Donau splitter byen op i to dele: Buda med Budabjergene og bla det imposante Borgpalads – og Pest med langstrakte boulevarder, kunstmuseer og Statsoperaen. Her den populære ‘Kædebro’. Foto©JørgenKoefoed.

KOR I VILDT VOKSEVÆRK

$
0
0
Det er lige før, at der skal foretages moleudvidelser i Gudhjem Havn, hvis tilstrømningen til Havnekoret fortsætter. I dag var der mere trængsel end nogen sinde. Blandt de omkring 100 fremmødte sås bla den nye præst Marianne Ring med sine forældre og ene søn – og førsteviolistens hund Pjok. Foto©JørgenKoefoed.

Det er lige før, at der skal foretages moleudvidelser i Gudhjem Havn, hvis tilstrømningen til Havnekoret fortsætter. I dag var der mere trængsel end nogensinde. Blandt de omkring 100 fremmødte sås bla den nye præst Marianne Ring med sine forældre og ene søn – og førsteviolistens hund Pjok. Foto©JørgenKoefoed.

Ertholmen har nu to afgange fra Gudhjem – 10:00 og 12:30. Det skyldes, at den sene afgang er fra flyttet fra Allinge. Men der er altså kun korsang ved afgangen kl 10. Foto©JørgenKoefoed.

Ertholmen har nu to afgange fra Gudhjem – 10:00 og 12:30. Det skyldes, at den sene afgang er fra flyttet fra Allinge. Men der er altså kun korsang ved afgangen kl 10. Foto©JørgenKoefoed.

FOR 23 DAGEN SIDEN åbnede ejer og CEO Lucas Schmidt sin café Provianten på havnen i Gudhjem. Det var samtidig startskuddet til det flexible havnekor, som fra denne dato og frem til 19. september synger det gode skib ERTHOLMEN ud af havnen på dets farefulde færd over Verdenshavet til de fjerntliggende klippeøer mod øst.

Kor-opstarten er altid spæd – 10-20 ihærdige Gudhjem-borgere trodser kulde, østlige storme, regn og slud og synger indædt ’Kom Maj Du Søde Milde’ og ’Du Danske Sommer’.

Men i morges var der fuldt hus ved havnemolen, da Ertholmen stævnede ud. Jeg talte til mellem 80 og 90 mennesker plus 10-20 tilskuere, der med store smil og vinkende hænder istemte ’En Sømand Elsker Havets Blå’ med det meget aktuelle omkvæd: Farvel, farvel, min elskede ven / vi mødes vel snart igen’. Ikke et øje var tørt – selv om korleder og førsteviolinist Jens Riis havde svært ved at overdøve ikke alene de utallige stemmer, men også NCC, der lige nøjagtig på dette følsomme tidspunkt havde besluttet, at nu skulle fjernevarmehullerne asfalteres lige foran cafeen.

Ellers er der lagt op til en varm sommer i Danmarks smukkeste by med bla Gudhjem Bjergløb 25. maj og den prestigefyldte kokkedyst Sol Over Gudhjem 28. juni.

Det blev en lidt trist jul for Expressen. Det havde mistet den daglige afhentning af post i Simrisham og var sat til salg. I sidste måned købte franske kommune Granville det gode skib. Kommunen vil skabe liv i byen ved at sejle med turister til og fra de enghelske skattefrie Normanniske øer Jersey og Guernsey. Christiasøfarten fik bygget Expressen i Singapore og fik det leveret 2006. Prisen var 30 millioner kroner, så  med salget kan de to redere Peter Stange og Hede Madsen atter sove roligt om natten. Foto©JørgenKoefoed.

Det blev en lidt trist jul for Expressen. Den havde mistet sin daglige afhentning af post i Simrisham og var sat til salg. I sidste måned købte de franske kommune Granville det gode skib. Kommunen vil skabe liv i byen ved at sejle med turister til og fra de engelske skattefrie Normanniske Øer Jersey og Guernsey. Christiasøfarten fik bygget Expressen i Singapore med levering 2006. Prisen var 30 millioner kroner, så med salget kan de to redere, Peter Stange og Hede Madsen, nu atter sove roligt om natten. Foto©JørgenKoefoed.

EIN WASSERHUND

$
0
0

BAD-AHwww

‘I aften er jeg så glad, for i morgen så skal jeg i bad’ sang Osvald Helmuth og alle vi andre. Tyskerne udtrykker sig tilsynende knap så lyrisk. Set på P-pladsen på Gudhjem Havn. Foto©JørgenKoefoed.

 

TILBAGE TIL DE GODE GAMLE GUDHJEMDAGE

$
0
0

4xfiskerbådewww

JEG SAD OG SLIKKEDE SOLSKIN på Gudhjem Havn sent denne eftermiddag. Der var ikke mange skibe i inderhavnen, men alligevel lidt flere end normalt på denne årstid. Da jeg kiggede nærmere på dem opdagede jeg, at fire af skibene var fiskekuttere. Sensationelt! Vi skal vist nærmest en snes år tilbage i tiden, hvor så mange fiskerbåde var samlet i denne førhen så aktive erhvervshavn.

Er det gode, gamle dage, der er på vej tilbage?

Forrest fra venstre: Morten Vangs kutter, Peter Prüssings R 192, Freja og ved midtermolen Vinnie A fra Christiansø. Foto©JørgenKoefoed.

OPRÅB TIL DET GUDHJEMSKE FOLK – OG ANDRE BORNHOLMERE – OM ET BORGERMØDE PÅ TORSDAG

$
0
0
Det har været en stor succes med bænkene ved siden af den gamle kran. Nu står den og skygger for bænke og kran. Foto©JørgenKoefoed.

Det har været en stor succes, at omdanne Kranpladsen til et rekrativt område for både turister og fastboende. Det satte Kjærstrups Chokoladebil en effektiv stopper for. Foto©JørgenKoefoed.

Ganske vist er den meget lidt smukke salgsbil nu blevet forflyttet til Nordre Brygge – men stadig er den ikke en pryd for Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

Ganske vist er den meget lidt smukke salgsbil nu blevet forflyttet til Nordre Brygge – men stadig er den ikke en pryd for Gudhjem. Ja, chokoladebilen var ikke på plads i går, da dette foto blev taget. Det var regnvejr. Foto©JørgenKoefoed.

DET SKABTE VANTRO OG FORFÆRDELSE, da den to-en-halv-meter høje og fem-meter lange orange-farvede chokoladebil uden varsel 13. april ankom til havnen i Gudhjem og parkerede på Kranpladsen lige ud for Café Provinten og slog sine luger op.

Det var som at placere en kæmpe dildo i et nonnekloster – højst upassende og ude af takt med god tone.

Men ved hjælp af TV2/Bornholm, blogindlæg og Gudhjem By- og Mindeforening erkendte kommunalchefen Hardy Pedersen kort tid efter, at han havde begået en brøler af dimensioner. Det medførte, at han nu bad Kjærstrup Chokolade om at flytte sin salgsvogn til Nordre Brygge. Et lidt bedre valg, men stadig ude af trit med det lille fiskerlejes exteriøre.

Manden bag Kjærstrup Chokolade – Peter Bræstrup – forsvarer sig med, at sådan nogle salgsvogne er noget, der er blevet tilladt i København og andre storbyer. Hallo-hallo – hvornår er Gudhjem blevet til en by med 1,4 million indbyggere.

Hverken borgere eller erhvervsdrivende synes at Gudhjem skal prøve at efterabe storbyer, derfor indkalder Gudhjem Event- og Erhvervsforening til

BORGERMØDE TORSDAG 15. MAJ 19:30
i GUDHJEM SVØMMEHAL.

Så mød op, hvis du vil have dine synspunkter frem. Ideen er at samle inputtene til en henvendelse til politikerne, for at få styr på den nye praxis med stadepladser rundt om på øens meste attraktive turist-spots.

OPLÆGGET TIL MØDET

Gudhjem Event- og Erhversvforening har udsendt dette manifest inden mødet til pressen og borgerne i Gudhjem og omegn:

I FORLÆNGELSE AF DEN AKTUELLE SAG om udbredelsen af permanente stadepladser i de Bornholmske kystbyer, er vi alle optaget af, at disse kan fungerer på vilkår som understøtter fremtidig bæredygtighed af eksisterende butikker og virksomheder. Vi vil samtidigt værne om værdier som æstetik og harmoni med de smukke naturlige omgivelserne og bebyggelser. Det mener vi er en altafgørende forudsætning for, at kunne tiltrække kunder/turister til byerne i fremtiden.
Nedenfor har Gudhjem Event & Erhvervsforening (GEE) i samarbejde med ASTE og erhvervsdrivende fra Allinge samt Rønne Handelsstandsforening udformet en tekst, som kunne være et udgangspunkt for en bæredygtig indlemmelse af permanente stadepladser i de bornholmske byer.

BÆREDYGTIGE  STADEPLADSER
En til to faste markedsdage i de bornholmske byer – kombineret med oprettelse af permanente stadepladser som en saltvandsindsprøjtning til de mindre besøgte områder af byerne ser vi som et kompromis, hvor stadeholderne kan afprøve deres koncepter med de mobile salgsvogne. Samtidig bliver der taget hensyn til det eksisterende forretningsliv, der netop i kraft af deres mangeårige virke, har gjort det attraktivt for stadeholderne at placerer sig på de populære pladser og havnemoler i umiddelbar nærhed af eksisterende forretninger.

GUDHJEM-MODELLEN
I Gudhjem arbejder vi med en Gudhjems Model for Stadepladser, som vi håber vil inspirerer andre bornholmske byer til at fastsætte en række bredt accepterede retningslinier for sammenspillet imellem etablerede forretninger og mobile salgsvogne.

I Gudhjem ønsker vi at gøre plads til nye innovative ideer, som kan være med til at udvikle Bornholm, men samtidig må vi tage nødvendige hensyn til de eksisterende lokale bysamfunds eksistensgrundlag.
Det er derfor et vigtigt argument i Gudhjem, at stadepladserne skal blive et aktiv for byerne. Det er nødvendigt, at stadepladserne fremadrettet bliver indarbejdet i overenstemmelse med de lokale bysamfunds bærende erhvervsstruktur, så det bliver en styrkelse af den relative skrøbelige økonomi i mange bornholmske byer. Byer hvor der er investeret millioner af kroner i fast erhvervsejendom, byfornyelse og for nogens vedkommende, generationers ihærdig arbejdsindsats.

Gudhjems Model for Stadepladser er blevet præsenteret for byens beboere på et annonceret borgermøde, og der har været mulighed for indsigelse og kommentarer. Tillige har interesseorganisationer som Gudhjem By & Mindeforening og ASTE været en del af processen i at udarbejde retningslinierne. Netop denne brede accept i lokalmiljøet gør, at vi som samfund står stærkere i udfordringerne med at videreudvikle Bornholm til et spændende, levende og autentisk samfund, som faktisk er det mange turister adspørger og glæder sig over.

UGENTLIGE TORVEDAGE
Dette oplæg vil blive justeret i den praktiske fase! GEE vil gerne have stadepladser i byen (Gudhjem) på ugentlige torvedage og med deltagelse på store by-events som Sol over Gudhjem, Sankt Hans m.fl. Stadeholderne kan dog ikke forvente at disponere over de samme pladser ved store by-events, men vil blive anvist plads, så de passer ind i det overordnede arrangement.

Som aktive erhvervsdrivende medvirker vi i fællesskab til at gøre Bornholms kystbyer spændende og levende! Derfor vil vi naturligvis have indflydelse på placeringen af de fysiske stadepladser.

I Gudhjem ønsker vi et ugentligt marked på Nordre Brygge på havnen, hver fredag fra maj til og med september. Dette areal er i forvejen udlagt til stadepladser og danner historisk set rammen for torvehandel i Gudhjem i fordoms tid – da man sejlede varerne fra by til by og landmændene kom ind til Gudhjem med deres grøntsager.

Ambitionen er at fredagsmarkedet på Nordre Brygge i Gudhjem skal kunne tiltrække så mange stadeholdere som muligt – fra ostebil, slagtere, fiskebil, chokoladeproducenter, diverse håndarbejder til grønsagsproducenter og andre spændende forretninger med en arealmæssig begrænsning på eksempelvis 25 m2 pr. stadeplads.

Vi ser gerne at markedsdagen vil udvikle sig til en slags folkefest og GEE vil arbejde på, at arrangere tiltag eller optræden som ligger udover det forretningsmæssige. Det kunne være folkemusik, Speakers Corner, salsa-undervisning i det fri, fællessang, søm-slåning i træ, teater, klassiske koncerter eller noget helt andet.
Stadeholdere har i forvejen investeret i mobile salgsvogne, så der er opnået enighed iblandt parterne om, at tilsidesætte æstetiske og skønhedsmæssige hensyn til salgsvognene på disse markedsdage.

Tillige har Nordre Brygge været besøgt af en række private, som sælger smykker, sten, hjemmedyrkede figentræer, honning og deslige fra små borde i solskinsvejr, men også i regn og blæst. I Gudhjem ønsker vi fortsat deres tilstedeværelse, som de administrerer på bedste vis selv.

ÅBNINGSPLIGT
På den ugentlige markedsdag på havnen har stadeholdere møde- og åbningspligt i tidsrummet 11-16 med deres mobile vogne ved markedsdage, som bliver afholdt i de mindre attraktive ydersæsoner – (3 ud af 4 i hver måned i maj, juni og august, september). Misligholdelse af dette vil medføre et gebyr til stadeholdere, der tilgår GEE, der påtager sig at engagerer bl.a. levende musik på fredagsmarkedet og andre tiltag, der vil fremme tiltrækningen til byen på disse markedsdage hen over sommeren.

Gentagende fravær ved de mindre attraktive ydermåneder medfører udelukkelse fra markedsdagene.
Det er et rimeligt krav for, at stadeholderne medvirker til levende byer med åbne butikker i ydersæsonerne og for at støtte op om den overordnede branding-strategi om at tiltrække turister til

BORNHOLM – UDEN FOR SÆSONEN
Tillige arbejder gode kræfter på at lave Marked på Toppen – ved Gudhjem Mølle hver søndag i perioden søndag d. 15. juni til og med søndag d. 10. august i tidsrummet 10-14. Det har tidligere somre været en stor succes og givet liv i den øvre del af byen.

PERMANENTE STADEPLADSER
Permanente stadepladser i mindre befærdede dele af byen kan være en måde at skabe meromsætning på Bornholm. GEE ser derfor et spændende potentiale i at tilbyde faste stadepladser udlagt i områder, hvor der enten ikke er etablerede forretninger eller basis for sådanne. I Gudhjem har vi tillige en til tider problematisk trafiksituation, som ikke forbedres ved at lokke flere biler og busser ned i byen i alle ugens dage.

I Gudhjem foreslår GEE derfor permanente stadepladser i området omkring tankstationen / Møllen på toppen af byen, hvor områdets parkeringspladser er et vigtigt og nødvendigt aktiv i den henseende. Området ligger ud til den befærdede strandvej langs kysten, og det må forventes at mange forbikørende vil blive lokket til at stoppe op, parkere og besøge stadepladserne. En sidegevinst for byen vil være at bilerne i forvejen er parkeret oven for byen og de tilkørende i stedet vil slentre ned af de hyggelige gader.

At området ikke er udlagt til stadeplads endnu, må være en administrativ og teknisk detalje som kan løses i Teknik og Miljø allerede i 2014.

TIVOLISERING SKAL UNDGÅS
Vi håber, at dette kompromis vil vinde udbredelse i andre af Bornholms kystbyer, så vi undgår en udvikling med permanente salgsvogne, tivolisering, lagersalg på de mange naturskønne og bevaringsværdige pladser i kystbyerne.

Det må være i fællesskabets interesse at bibeholde bæredygtige autentiske bymiljøer rundt på øen og samtidig skal vi være åbne for nye og innovative tiltag i harmoni med eksisterende forretninger og naturskønne omgivelser.

Med venlig hilsen
Gudhjem Event & Erhvervsforening

BUDAPEST [2]: PUTIN ER EN FARLIG MAND

$
0
0
Det tog omkring 9 år, at opføre Statsoperaen i Budapest. Den stod flærdig i 1884 flankeret  af datidens store musik-koryfæer: Franz Liszt og Franz Erkel. Foto©JørgenKoefoed.

Det tog omkring 9 år, at opføre Statsoperaen i Budapest. Den stod færdig i 1884 flankeret af datidens store musik-koryfæer: Franz Liszt og Franz Erkel. Foto©JørgenKoefoed.

Statsoperaen er opført i datidens internationale nyrenæssance. Her er dens indre set fra Loge 6 på Balkonen. Foto©JørgenKoefoed.

Statsoperaen er opført i datidens internationale nyrenæssance. Her er dens indre set fra Balkonens Loge 6. Foto©JørgenKoefoed.

SELVFØLGELI SKAL MAN besøge operaen, når man alligevel er i Budapest. Der er ikke mindre end to af slagsen, men jeg holdt mig til Állami Operaház – Statsoperaen. Jeg kunne vælge mellem Mozarts Tryllefløjten og balletten Sylfiden – jeg valgte balletten, og det fortrød jeg ikke. Mærkelig nok kunne man få billetter uden problemer blot fire dage før. Endda uden at stå i kø. Også her er det billigt. 300 kr. for en plads på første række i en loge på balkonen – lige i svinget.

DEN RUSSISKE CHOKOLADEKVINDE

I logen sad jeg ved siden af en yngre kvinde, som viste sig at være russer. Hun hed Tamara Malorodova og var ’R&D Senior Technologist’ i Mondeléz International og stod for salg af bla Milka Chokolade i Rusland. Hun boede i Moskva.

Jeg spurgte hende, om det ikke kunne være svært at være russisk turist i Budapest. Hun forstod ikke spørgsmålet, så jeg måtte henvise til Folkeopstanden, hvor det ungarnske fok rejste sig mod det kommunistiske diktatur. Opstanden fik en brat afslutning, da det russiske militær rykkede ind, henrettede oprørsleden Imre Nágy, myrdede omkring 2.000 og sendte 100 gange så mange i landflygtighed.

Tamara rystede smilende på hovedet og fortalte, at hun godt vidste der var sket ting under Stalin, men vidste ikke så meget om, hvad der nøjagtig var sket.

Jeg kunne fortælle hende, at Folkeopstanden fandt sted i 1956 – altså efter Stalin.

Igen måtte Tamara ryste på hovedet. Hun havde aldrig hørt om denne begivenhed og russernes rolle i den.

DEN FARLIGE PUTIN

I pausen talte jeg igen med min russiske sidekvinde.

EGO: Putin er en farlig mand. Han er falig for det russiske folk. Og han er farlig for hele Europa. Hvad mener man i Moskva?

TAMARA MALORODOVA: Vi taler aldrig om politik i Moskva.

Den russiske kvinde havde klogeligt nok ingen mening om den politiske situation i sit land.

Men apropos Putin, var det lidt foruroligende, at læse journalist Mads Brüggers konik i Politiken i sidste uge. Her fortæller han om sit besøg i Sydafrika, hvor de sorte er i gang med ’et hvidt folkemord’ på de hvide bønder. I den forbindelse refererer Brügger til Nicolaas Pieter Johannes van Rensburg, der døde i 1926 og var kendt som boernes Nostradamus. Han fik over 700 åbenbaringer gennem sit 61-årige liv. Han forudså 1. Verdenskrig og berettede også om en kommende 3. Verdenskrig, som starter med at Rusland angriber Europa!!! Vi kan berolige os med, at det ikke er alle profetier, der går i opfyldelse. Men ….

Jeg sagde pænt farvel til Tamara efter den vellykkede Sylfide, gav hende mit visitkort  og bad hende kigge inden for på Kirkestien, hvis hendes vej faldt forbi Gudhjem. I dag er vi connectet på Linked in.

MARIA CALLAS HAR IKKE LEVET FORGÆVES

Bagefter gik min hustru og jeg til Café Callas, som ligger som nabo til operaen. Heldigvis havde vi bestilt bord, eftersom det meste af det store, højloftede restaurationslokale var fyldt op med omkring 100 glade, syngende og dansende ungarnske fødselsdagsgæster. Der var så meget gang i den, at det var svært at koncentrere sig om det store spisekort.

Til sidst fik vi styr på vores forstyrrede hjerneceller – og fik et forrygende måltid. Det bedste i Budapest og fuldt på højde med det bedste i Paris og København. Og som jeg vil sige det: Det var godt, men billigt – 725 kroner for 2 x 3 retter, 3 glas Bollinger Champagne (à 85 kr), 1 stor flaske vand, 3 expresso – og ja, nu ser jeg, at tjeneren har glemt at påføre min hustrus udsøgte dessertkage, så den rigtige pris burde nok have været 800 kroner incl drikkepenge. Stadig et fund for pengene!

Puha, så blev der ro. Restaurant Calles set fra Bord 2 efter at 100 glade gæsetr + 1 sigeunerorkester havde forladt det storslåede spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

Puha, så blev der ro. Restaurant Calles set fra Bord 2 efter at 100 glade gæster plus 1 sigøjnerorkester havde forladt det storslåede spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN:  Spárgakrémleves Rebarbarás Túrógombóccal [Aspergessuppe med Skyrbolle]. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN: Spárgakrémleves Rebarbarás Túrógombóccal [Aspargessuppe med Skyrbolle]. Foto©JørgenKoefoed.

HOVEDRETTEN: Citrus Lazafilé Curry Mártással, Zöldséges Quinoaval, Sült Édesköménnyel [Citrusmarineret Laks i Karrysauce, Grøntsager og Stegt Fennikel]. Foto©JørgenKoefoed.

HOVEDRETTEN: Citrus Lazafilé Curry Mártással, Zöldséges Quinoaval, Sült Édesköménnyel [Citrusmarineret Laks i Karrysauce, Grøntsager og Stegt Fennikel]. Foto©JørgenKoefoed.

DESSERTEN: Tiramisu Kehely [Tiramisu Kop] - ellers var der også et stort udvalgt af flotte og velsmagende dessert.-kager – bare spørg min hustru. ƒoto©JørgenKoefoed.

DESSERTEN: Tiramisu Kehely [Tiramisu Kop] – ellers var der også et stort udvalgt af flotte og velsmagende dessert-kager – bare spørg min hustru. Foto©JørgenKoefoed.

SOM DET KAN SIGES [11] …. OM JERNET OG LÆGER … OG OM JERUSALEM

$
0
0

som det kan siges-logowww

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste:

Ældre, dansk kvinde på Giorgos-Maria Taverna, Chorio, Symi, Grækenland, sent på aftenen oktober 2013 : Man skal smide sig, når jernet er varmt!

Citat fra løbeseddel indkøbt af reklamemageren, journalisten og den professionelle spasmager Jacob Ludvigsens far i begyndelsen af 1960’erne og gengivet i JLs biografi HOBBIT I HABIT: Jo flere Læger, jo flere Syge og desto flere Sygdomme. Dersom Tilgangen til Lægestudiet ikke snarligt indskrænkes betydeligt­ – og alle Læger sættes paa fast Gage – vil vi om kort Tid være et Samfund af Svæklinge.

Forhenværende chefredaktør på Politiken Herbert Pundik i bogen ‘Pundik & Krasnik og Resten af Verden’: Før vi begynder at koncentrere os om mennesker i stedet for søjler og myter bliver der aldrig fred i Jerusalem.


PRESSEN MÅTTE NØJES MED RESTERNE FRA PRINSGEMALENS MÅLTID

$
0
0
Smukt så det ud – og det blev endnu smukkere, da kunstnerne fra nær og fjern oplod detes kujnt i Østermarie Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

Smukt så det ud – og det blev endnu smukkere, da kunstnere fra nær og fjern oplod deres kunst i Østermarie Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

DET VAR (som sædvanelig) ET STORSLÅET ÆRESKUNSTNER-ARRANGEMENT, som KulturBornholm med præsident Carsten Seeger i spidsen bredte ud foran den kommende æreskunstner Prins Henrik, da han i dag satte sig i ’sin egen lænestol’ (stammende fra Bornholms Kunstmuseums åbning i tidernes morgen) i Østermarie Kirke.

Bænkerækkerne var rimelig tætpakket trods lokalpressen (igen) havde annonceret  et forkert tidspunkt. Kultur Bornholms Venner fyldte en god bid, Nylars Koret sammen med Morgenrødens Store Kor – når de ikke var aktion – endnu mere og pressen endnu mindre. Ud over Bloggen havde Jyllands-Posten, Billed-Bladet og Her&Nu sendt både journalist og fotograf. TV2/Bornholm og Bornholms Tidende nøjedes med en fotograf. I provinsen kan pressefolk sandelig ikke tillade sig at bruge tre timer på sådan en begivenhed.

Højdepunkterne i overflødighedshornet af musiske top- og godtfolk – bla sopranerne Gitta-Maria Sjöberg og Ingeborg Børch, bassangeren Morten Lassenius Kramp, ærestrompeteren Peter Madsen, verdensmesteren på accordeon Bjarke Mogensen, fløjtenisten Trine Dahl og pianisten Hattie Andersen – var urpremieren på Jakob Lorentzens musik til Prinsgemalens ’Om Natten Er Stjernerne Bange’, Henriks oplæsning af egne digte (Terrasse de Café, Détrompes-toi og La Poésie) med efterfølgende oversættelse af Peter Poulsen og til sidst, men ikke mindst operasanger Gitta-Maria Sjöbergs fortolkning af de omtalte digte – på fransk.

Sopranerne Ingeborg Børch og Gitta-Maria Sjöberg sang Barcarole fra Hoffmanns Eventyr. Foto©JørgenKoefoed.

Sopranerne Ingeborg Børch og Gitta-Maria Sjöberg sang Barcarole fra Hoffmanns Eventyr. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen havde bedt om at høre P. E. Lange-Müllers Kornmodsglansen Ved Midnatstid. Og det fik han, da Nylarskoret og Morgenrødens Store Kor gik til makronerne ... så loftet løftede sig. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen havde bedt om at høre P. E. Lange-Müllers Kornmodsglansen Ved Midnatstid. Og det fik han, da Nylarskoret og Morgenrødens Store Kor gik til makronerne … så loftet løftede sig. Foto©JørgenKoefoed.

Der er gemt lidt af en skuespiller i Prinsgemalen. Det blev afslørede, da han foredrog sin tre digte (på fransk). Foto©JørgenKoefoed.

Der er gemt lidt af en skuespiller i Prinsgemalen. Det blev afslørede, da han foredrog sin tre digte (på fransk). Foto©JørgenKoefoed.

Præsidenten for Kultur Bornholm plejer at optrlæde i T-shirt, der er påtrykt en smoking. Det kunne Hofmashallaten ikke godtage ... så for fæørste gang: Hr. Seeger i en ægte toxido. Foto©JørgenKoefoed.

Præsidenten for KulturBornholm plejer at optrlæde i T-shirt, der er påtrykt en smoking. Det kunne Hofmaskallatet ikke godtage … så for første gang: Hr. Seeger i en ægte tuxedo. Foto©JørgenKoefoed.

Dejligt at strække benene og den svage ryg efter kuklturbraget i Østermarie Kirke. Det er Carsten Seeger i front, så Prinsgemalen og manden i kaptajnsuniformen Chefen for Kongeskibet, Christian Nørgaard. Foto©JørgenKoefoed.

Dejligt at strække benene og den svage ryg efter kulturbraget i Østermarie Kirke. Det er Carsten Seeger i front, så Prinsgemalen og manden i kaptajnsuniformen: Chefen for Kongeskibet, Christian Nørgaard. Foto©JørgenKoefoed.

 

Det lykkedes, at henlede Prinsgemalens opmærksomhed på hans portræt, som i dagens anledning var hængt op i våbenhuset. Henrik genkendte portrættet, som han kunstneren Lisa Høyrup havde præsenteret på hans kontor på Amaliuenborg i 2005. Se i øvrigt portrættet, som er ét ud af 31 portrætter af hele den kongelige familie anno 2005 – alt før Marie – på www.lisahoyrup.dk. Foto©JørgenKoefoed.

Det lykkedes, at henlede Prinsgemalens opmærksomhed på et portræt, som i dagens anledning var hængt op i våbenhuset. Henrik genkendte portrættet, som kunstneren Lisa Høyrup havde præsenteret på hans kontor på Amaliuenborg i 2005. Se i øvrigt portrættet, som er ét ud af 31 portrætter af hele den kongelige familie anno 2005 – altså før Marie – på www.lisahoyrup.dk. Foto©JørgenKoefoed.

Mobilen brændte i lommen på direktør og mangemillionær Christian Kjær. Efter al kulturen kom der gang de farlige forbindelser. Foto©JørgenKoefoed.

Mobilen brændte i lommen på direktør og mangemillionær Christian Kjær. Efter al kulturen kom der atter gang de farlige forbindelser. Foto©JørgenKoefoed

Efter seancen steg Prinsgemalen med hele sit følge – bla direktør Zobel (der så noget blegnæbbet og klein ud), Christian Kjær (som så meget tilfreds ud i al sin vælde), italienske prins Ferdinando Pignatelli (som så mere end glad ud og tydelig var imponeret over, hvad de indfødte kunne præstere) – ud i minibusserne, som drønede mod Hallegård, hvor Jørgen Toft Christensen stod parat med hjemmelavede lækkerier, champagne, vin og kolde øko-håndbajere fra Thy.

Efter at have tygget af munden gik alle med Prinsgemalen i spidsen de tyve meter hen til det nye vejskilt, der var tildækket med et viskestykke fastgjort med to tøjklemmer af træ.

Peter Madsen truttede sin nykomponerede Henrik-fanfare. Henrik afmonterede de to klemmer, som han satte i håret, og det blå vejskilt afslørede, at dette bette stykke grusvej nu var blevet kongeligt ophøjet til PRINSGEMALENS JAGTVEJ.

Sprællemanden og reklamemanden fra Brændesmarken ved Svaneke havde fået studset sin manke å meget, at han egentlig burde have lånt Carsten Seegers høje hat for at kommeop på fuld kamphøjde. Foto©JørgenKoefoed.

Sprællemanden og reklamemanden fra Brændesmarken ved Svaneke, Jacob Ludvigsen, havde fået studset sin manke så kraftigt, at han egentlig burde have lånt Carsten Seegers høje hat for at komme op på fuld kamphøjde. Foto©JørgenKoefoed.

Så til det stooore øjeblik: Afsløringen af den nye vej. Prinsgemalen bliver sekunderet af Hallegårds Jørgen Toft Christensen. Foto©JørgenKoefoed.

Så til det stooore øjeblik: Afsløringen af den nye vej. Prinsgemalen bliver sekunderet af Hallegårds Jørgen Toft Christensen. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen flår i viskestykket, der dækker det nye vejnavn. Foto©JørgenKoefoed.

Prinsgemalen flår i viskestykket, der dækker det nye vejnavn. Herren i høj hat og wiklers til venstre er ingen ringere end 87-årige Bent Mortensen, formand & kasserer i ‘Morgenrøden’, æreskunstner 2006 & 2010 samt ambassadør for Kultur Bornholm på Frederiksberg. Foto©JørgenKoefoed.

Afsløringer er fuldbyrdet og ingen tvivl – Henrik har fået opkaldt en vej efter sig. Foto©JørgenKoefoed.

Afsløringer er fuldbyrdet og ingen tvivl – Henrik har fået opkaldt en vej efter sig. Foto©JørgenKoefoed.

Så gik følget tilbage, hvor det kongelige følge afsang ’Herlig En Sommernat’ akkompagneret af 87-årige Bent Mortensen – og bagefter sang vi alle den igen – blot med hr. Mortensens nyskrevne text. Prinsgemalen slog takten med sin stok på det elektriske klaver og ikke et øje var tørt, da det hele sluttede af med 9 korte og 1 langt hurra – ikke for Prinsgemalen – men for kunstneren Henrik. Det var jo ham, der var blevet udnævnt til æreskunstner af Carsten Seegers Kulturcirkus.

Så kørte Henrik med følge – incl nysudnævnte chef for Kongeskibet Christian Nørgaard ­– hjem til de royale, gyngende kødgryder.

Det var en højstemt Prinsgemal, der tog hjem til Kongeskibet sammen med ´venner. Og ingen tvivl har han nu en masse, at fortælle simn hustru. Bare hun nu ikke bliver misundelig. Foto©JørgenKoefoed.

Det var en højstemt Prinsgemal, der tog tilbage til Kongeskibet sammen med vennerne. Og ingen tvivl har han nu en masse, at fortælle sin hustru. Bare hun nu ikke bliver misundelig og vil have – ikke en grusvej – men en hel grusgrav i Østermarie. Foto©JørgenKoefoed.

Alle fik noget at spise undtagen pressen. Men det lykkedes Deres Blogskriver sammen med journalisten fra Jyllands-Peter, Hanne Fall, at overtage det dekalitesse-bræt, som Henrik havde spist af. Således var der dennegang ingen mayonæse til pressen, men blot  – men trods alt kongelige – smuler.

PS: Bloggen spottede ellers lidt af skandale, da direktør Zobel gik ind i Hallegårds spiselokale. Jeg gav den straks videre til journalisten fra Her&Nu, Kirsten Balslev. Hun så nu ikke ud til at blive særlig tændt af min afsløring om, at den gode direktør havde en glødende smøg i baghånden – da han blandede sig med de andre røgvarer fra Hallegård.

Men skidt – humøret var højt over heeele linjen!

 

PETER POULSENS PROMOVERING

Den i Svaneke bosiddende digter, Peter Poulsen, har oversat flere af Prinsgemalens digte. Og det var også ham der promoverede Henrik som Æreskunstner i Østermarie 2014. Her viser han sit slips frem, som han købte i Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Motivet nederste er et udsnit fra et maleri af Matisse. Foto©JørgenKoefoed.

Den i Svaneke bosiddende digter, Peter Poulsen, har oversat flere af Prinsgemalens digte. Og det var også ham, der promoverede Henrik som Æreskunstner i Østermarie 2014. Her viser han sit slips frem, som han fornylig havde købt i Vinterpaladset i Sankt Petersborg. Motivet nederste er et udsnit af et maleri af Matisse. Foto©JørgenKoefoed.

I april befandt jeg mig i Skt. Petersborg, en af de ganske få byer, hvis alder kan fastslås med en vis nøjagtighed.

Dér, på det myldrende Nevskij Prospekt, kom jeg pludselig til at tænke på Øster Marie og på, at jeg i en nær fremtid, som nu er indtruffet, skulle sige noget om Hans Kongelige Højheds digte og være med til at begrunde, hvorfor en vej her i vor nærhed skal løftes ud af anonymiteten og formentlig for altid – eller noget i den retning – hedde Prinsgemalens Jagtvej, selv om Skt. Petersborg minder os om, at historiske stednavne kan være ubestandige.  Her sætter jeg min lid både til Hans Kongelige Højheds og Øster Maries konstans.

Digtene lærte jeg at kende for nogle år siden, da jeg blev spurgt, om jeg ville oversætte nogle af dem til dansk, og jeg var så letsindig eller overmodig at sige ja.

Lad det være sagt med det samme: Hans Kongelige Højheds digte er forførende, ikke mindst fra en oversætters synspunkt. De er klare og klassiske i deres indfaldsvinkler, fortrolige i tonefaldet. De handler om noget alment: elskov, sorg, natur, historie, geografi, vin, musik, skønhed og en enkelt gravhund i ny og næ og de er holdt i et lokkende tonefald og en tydelig belysning.

Man bliver klogere!

Under den lokkende overflade mødes man af et sammensat univers fuldt af allusioner til fransk poetisk tradition helt tilbage til de provencalske troubadourer, over renæssance- og barokpoeterne og navne som Verlaine og Prévert fra det 19. og 20. århundrede. Man får med andre ord sin sag for og spindes ind i et netværk af rim, som føjer sig smidigt og naturligt om digtene på fransk, men som skaber næsten uoverstigelige forhindringer for en dansk oversætter. Havde der eksisteret en Prinsgemalens Jagtvej, allerede mens jeg sad og oversatte digtene, var jeg taget dertil ved midnatstid og havde anråbt alskens dæmoner og bedt dem straffe rimets opfinder på det grusomste.

Jeg har lært at leve med mine begrænsninger, og jeg må her i en snæver kreds tilstå, at forhindringer af denne art kan skærpe appetitten og øge glæden, hvis man føler, at det i nogen grad er lykkedes at transplantere det elegante franske til  vort mere rustikke tungemål.

Et af mine yndlingsdigte er Fortovscafé, som i al sin filmiske melankoli rummer tydelige hilsner til Jacques Prévert .

Og dette digt (som Peter Poulsen læste op) skulle vel være begrundelse nok. For mig er der kun at sige tak til Deres Kongelige Højhed for det gode selskab, De har bragt mig i, og et stort tillykke med den historiske vej, hvor jeg allerede kan se store og små, mennesker som dyr og planter ranke sig i følelsen af, at det, de bevandrer eller bevokser, ikke er en hvilken som helst fodsti, men selveste Prinsgemalens Jagtvej, som vi om lidt skal få at se.

Tak og til lykke. Et vive la poesie!

Sangforeningen Morgenrødes agiterer for 2 øl pr mand – hvert kvarter. Her er KulturBornholms præsident Carsten Seeger fanget med sin første bajer sammen med vicepræsidenten og ærestrompeteren Peter Madsen, som i øvriggt også er ekstraordinær ambassadør i Østrig-Ungarn. Foto©JørgenKoefoed.

Sangforeningen Morgenrødes agiterer for 2 øl pr mand – hvert kvarter. Her er KultuBornholms præsident Carsten Seeger fanget med sin første bajer sammen med vicepræsident, extraordinær ambassadør for Østrig-Ungarn, ærestrompeteren Peter Madsen. Foto©JørgenKoefoed.

DE FORNE ÆRESKUNSTNERE I ØSTERMARIE

1995  Henning Moritzens Allé
1996  Ghita Nørbys Runddel
1997  Bodil Udsens Plads
1998  Ebbe Rodes Aveny
1999  Aage Hauglands Gyde
2000  Tina Kibergs Gyde
2001  Svend Asmussens Sving
2002  Jesper Kleins Banegaardsplads
2003  Sigurds Bjørnesti + Gitte Hænnings Strandallé
2004  John Hahn-Petersens Boulevard
2005  Palle Hulds Hulvej + Benny Anders Boldgade
2006  Søren Hauch-Fausbølls Terrasse
2007  Flemmings Flindts Svanesø
2008  Per Alnoldis Vej + Seamus Heaney Stræde
2009  Stig Fogh Andersens Pavillion
2010  Bent og Lars Ulrik Mortensens Overgang
2011   Niels Jørgen Riis’ Gjâre
2012   Gitte- Maria Sjöbergs Gang + Klaus Brinchs Brink

Hurra!!! René Dif har fået sin helt egen gade – lige midt i Verden. Foto©JørgenKoefoed.

2013 René Dif Gade, Foto©JørgenKoefoed.
2014 Prinsgemalens Jagtvej

Hvem bli’r den næste?

 

LANGFREDAG + 5. KLASSE + ORIGINAL SYND. DET HELE FRA GUDHJEM

$
0
0
Gudhjem blev i 1930'erne og 1940'erne centrum for dansk malerkunst. Selv om de store navne forlængst er gået i graven rumstere, der stadig kunstnere i postdistrikt 3760 Gudhjem. Nogen af denne aktivitet kan oplaves i Galleri Rasch i Rønne fra på lørdag  (24/5). Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem blev i 1930′erne og 1940′erne centrum for dansk malerkunst. Selv om de store navne forlængst er gået i graven, rumstere der stadig kunstnere i 3760 Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM VAR I HINE TIDER et mekka for mange fremtrædende danske kunstnere. I flæng kan nævnes Olaf Rude, Paul Høm, Mogens Hertz og så videre … og ja, Oluf Høst ikke at forglemme.

Nu har tre fra nyere tid slået sig sammen og lavet en udstilling – ikke på Gudhjem Museum – men i Galleri Rasch i Rønne.

De bor og arbejder alle i 3760 Gudhjem – om end ingen af dem er indfødt. Tværtimod kan man sige:

Anse Tollet: Langfredag. Olie på lærred. Foto©AnseTollet.

Anse Tollet: Langfredag. Olie på lærred. Foto©AnseTollet.

ANSE TOLLET er født i Stockholm, hvor hun blev uddannet i textil og vævning. I 1974 blev hendes daværende mand driftsleder på Søholm Keramik. Det første dem til Gudhjem, hvor Anse stadig bor.

Anse Tollet (tv) hjælper tilmed at holde Lisa Høyrups maleri '5A 1926, Hans Tavsens Gade Skole'. Olie på læred. Foto©JørgenKoefoed.

Anse Tollet (tv) hjælper med at holde Lisa Høyrups maleri ’5A 1927, Hans Tavsens Gade Skole’. Olie på lærred. Foto©JørgenKoefoed.

LISA HØYRUP er født i Bagsværd og er uddannet som reklametegner på Kunstværkerskolen i København. Hun startede med maleriet for en snes år siden med speciale i portrætter (bla Prins Henrik, chefredaktørerne Tøger Seidenfaden, Karsten Madsen, Lisbeth Knudsen og Carsten Juste) og har været repræsenteret på alle statsanerkendte censurerede udstillinger i Danmark.

John Gibson: Original Zen. Keramisk skulptur. Foto©JohnGibson.

John Gibson: Original Sin. Keramisk skulptur. Foto©JohnGibson.

JOHN GIBSON er født i Sheffield i England. Uddannet i keramisk kunst og design på Chesterfield College of Art and Design. Design konsulent på Søholm Keramik, Bornholm i 1995. Fra 1997 til 2013 afdelingsleder på Keramisk Afdeling på Kunstakademiets Designskole på Bornholm.

FAKTA OM UDSTILLINGEN

UDSTILLINGEN kan ses fra 24. maj til og med 14. juni. Mandag til fredag 12:00 – 16:00. Lørdag 10:00 – 14:00 i Galleri Rasch, Nørregade 19, Rønne (www.raschs.dk)

FERNISAGE lørdag 24. maj 14:00 – 15:30, hvor også DU er inviteret.

TRAFIK-KUNST [3]: FANTOMET FORUDE!

BORNHOLMSKE MAGNUS LØB MED ALLE GULD-KARAMELLERNE

$
0
0
Opbakningen til bornholmske Magnus Cort var kolossal – det gav medvind på cykelstien. Foto©JørgenKoefoed.

Opbakningen til bornholmske Magnus Cort var kolossal – det gav medvind på cykelstien. Foto©JørgenKoefoed.

Magnus vandt ikke med ikke med et hestemule. Det var heller ikke nødvendigt med et målfoto. Magnus fløj op af Brøddegade efterladende det lille førerfelt mange meter bagud. Foto©JørgenKoefoed.

Magnus vandt ikke med et hestemulehår. Det var heller ikke nødvendigt med et målfoto. Magnus fløj simpelthen op af Brøddegade efterladende det lille førerfelt mange meter bagud. Foto©JørgenKoefoed.

Magnus havde valgt ikke at skuffe sine mange bornholmske tilskuere – så han satte sig på sejsskamlen og blev overøst af bragende bifald og ikke mindst en kæmpe-kæmpe pose med Karamel-Kompagniets karameller. Foto©JørgenKoefoed.

Magnus havde valgt ikke at skuffe sine mange bornholmske fans – så han satte sig på sejrsskamlen og blev overøst af bragende bifald og ikke mindst en kæmpe-kæmpe pose med Karamel-Kompagniets tyggevenlige karameller. Foto©JørgenKoefoed.

Magnus Cort lillebror Jacob var den første, der ønskede Magnus tillykke med den suveræne sejr. På sprøgsmålet om han også cyklede lød svaret: Jeg er bedre til at løbe! Foto©JørgenKoefoed.

Magnus Corts lillebror Jacob var den første, der ønskede Magnus tillykke med den suveræne sejr. På spørgsmålet om han også cyklede lød svaret: Jeg er bedre til at løbe! Foto©JørgenKoefoed.

SKAL MAN LAVE BJERGLØB i Danmark kan det kun foregå ét sted: HOME OF GOD (Gudhjem kaldet blandt de lokale). Og det gjorde man så. Med Gudhjems Karamel-Kompagni som opfinder og hovedsponsor, blev der afviklet to løb for henholdsvis lidt over 400 amatører og 150 proffer, alt i mens solen (som sædvanlig) bakkede op. Og den blev ved med at skinne lang tid efter, at bornholmeren Magnus Cort Nielsen gav det lille førerfelt baghjul de sidste 75 meter op af stejle Brøddegade, og tordnede i mål som nummer 1 i den professionelle afdeling: Post Cup 2. afdeling. Det var stort – og helt retfærdigt, at det var en indfødt, der førte an hen over målstregen.

Jeg fik fat i løbets speaker, Jens Kasler fra Dansk Cykle Union, efter han havde haft Magnus på sejrsskamlen.

EGO: Kommer Post Cup til Gudhjem igen næste år?

JENS KASLER: Det regner jeg helt bestemt med. Ruten er jo god – ligesom vejret. Og så er opbakningen fra bornholmerne jo hel fantastisk.Så hvis der ikke sker noget extraordinært, er jeg hel sikker på, at vi kommer igen.

Der skete kun en styrtulykke under Post Cup. Lige efter det skarpe sving for enden af serpentinervejen ramlede tre ryttere sammen og måtte bide i asfalten. De kom dog hurtigt på hjulene igen. Foto©JørgenKoefoed.

Der skete kun én styrt-ulykke under Post Cup. Lige efter det skarpe sving for enden af serpentinervejen ramlede tre ryttere sammen og måtte bide i asfalten. De kom dog hurtigt på hjulene igen. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidendes spritnye chefredaktør Søren Christensen deltog i amatørløbet og satte sig på en imponerende 16. plads. Hn er flankeret af sportsjournalist Tommy Kaas og journalist og Gudhjem-boen Jesper Rovsing-Olsen, der har stået for Gudhjem Bjergløbs PR-materiale. FotoJørgenKoefoed.

Bornholms Tidendes spritnye chefredaktør Søren Christensen deltog i amatørløbet og satte sig på en imponerende 17. plads. Her flankeret af avisens sportsjournalist Tommy Kaas (i hvidt) og freelance-journalist og Gudhjem-boen Jesper Rovsing Olsen (i sort) der har stået for Gudhjem Bjergløbs PR-materiale. Foto©JørgenKoefoed.

Den tidligere ZOO-direktør Bent Jørgensen, der nu bor i Gudhjem, skulle også lige ud og kigge på de mærkelige cyklende dyr. Foto©JørgenKoefoed.

Den tidligere ZOO-direktør Bent Jørgensen, der nu bor i Gudhjem, skulle også lige ud og kigge på de mærkelige cykeldyr. Foto©JørgenKoefoed.

Den verdensberømte danske filminstruktør Bille August prøvede at gøre sig usynlig i menneskemængden. Det lykkedes ham tildels. Her dukker han sig foran et SPAR-skilt og har gjort sig helt ukendelig. Men det ER ham! Foto©JørgenKoefoed.

Den verdensberømte danske filminstruktør Bille August prøvede at gøre sig usynlig i menneskemængden. Det lykkedes ham tildels. Her dukker han sig foran et SPAR-skilt og har gjort sig helt ukendelig. Men det ER ham! Foto©JørgenKoefoed.

Kändis-tandlægeparret fra Gudhjem, Michael og Anette Anderen, der i Gudhjem bebor 'Danmarks Skønneste Hjem 2014' var ude og liufte sig. Foto©JørgenKoefoed.

Det celebre tandlægepar fra Gudhjem, Anette Vinter og Michael Andersen, der i Gudhjem bebor ‘Danmarks Skønneste Hjem 2014′ var også ude og se på spandex-mænd. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidende mest creative pressefotograf stillede skarpt på alt hvad der rullede. På spørgsmålet om hun var tilfreds med den nye chefredaktør. Det var hun. Endda meget tilfreds. Foto©JørgenKoefoed.

Bornholms Tidendes mest creative pressefotograf Berit Hvassum stillede skarpt på alt, hvad der bevægede sig. På spørgsmålet om hun var tilfreds med den nye chefredaktør, var svaret ’tilfreds – meget tilfreds’. Foto©JørgenKoefoed.

 

 

 

 

BUDAPEST [3]: PAS PÅ POSTKORTENE

$
0
0
Her på Café Gerlóczy i Pest kommer du helt ned i gear. Jernmanden på soklen er Kamermayer Károly (1829-1897) – den første borgmester, da Budapest i 1873 ble samlet til én by af Buda, Pest, Obuda og øen Margaret. Foto©JørgenKoefoed.

Her på Café Gerlóczy i Pest kommer du helt ned i gear. Jernmanden på soklen er Kamermayer Károly (1829-1897) – den første borgmester, da Budapest i 1873 blev samlet til én by af Buda, Pest, Obuda og øen Margaret. Foto©JørgenKoefoed.

Efter en velskænket fadbamse kigger man op – og det flotte og exclusive Hotel Gderlóczy åbenbarer sig. De har 19 flotte værelser til priser mellem 750 og 850 kroner. Bygningen har tidligere huset en bank. Foto©JørgenKoefoed.

Efter en velskænket fadbamse kigger man op … Foto©JørgenKoefoed.

... og det flotte og exclusive Hotel Gerlóczy åbenbarer sig. Det har 19 flotte værelser til priser mellem 750 og 850 kroner. Bygningen har tidligere huset en bank. Foto©JørgenKoefoed.

… og det flotte og exclusive Hotel Gerlóczy åbenbarer sig. Det har 19 exclusive værelser til priser mellem 750 og 850 kroner. Bygningen har tidligere huset en bank. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER IKKE NOGET I VEJEN med ungarsk gullash-bøf. Slet ikke! Meeeen, hvis man også har hang – ikke til Høng – men til lidt fransk/ungarsk stemning til øje og gane er det slet ikke nogen tosset idé, at besøge Café/Restaurant Gerlóczy i Pest omkring 600 meter fra Donau.

Her er total idyl, fred og ro – selv om den ligger tæt på den hektiske turist- og shoppegade Vaci Utca. Af uvisse grunde benyttede den amerikanske filminstruktør Steven Spielberg denne location, da han i 2004 skulle optage nogle scener på en parisisk café til filmen MÜNCHEN – om mordet på en række israelske sportsfolk ved OL i München 1972.

Her kommer turister, men der kommer lige så mange lokale. De tager sig en kop kaffe, spiser lidt frokost, mens de nyder skyggen under det store elmetræ. Men der bydes også på rimelig fortræffelig aftensmad i det frankofile interieur, hvor den kæmpestore wienerschnitzel får ben at gå på til dæmpet harpemusik.

Det er slet ikke så tosset med lidt røget skinke til forret. Foto©JørgenKoefoed.

Det er slet ikke så tosset med lidt røget skinke til forret. Brødet som sérveres på spyd er heller ikke så tosset. Foto©JørgenKoefoed.

Gad vide om Wienerschnitzlen stammer fra Ungarn – i hvert fald fås den på de felte restauranter. Her i overstørrelse med mos af kartofler til. Foto©JørgenKoefoed.

Gad vide om Wienerschnitzlen stammer fra Ungarn – i hvert fald fås den på de fleste restauranter. Her i overstørrelse med mos af kartofler til. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad kan man spise som dessert. Hvad med en rund Panna Cotta med solbærsyltetøj? Foto©JørgenKoefoed.

Så er der liiiige plads til en lille dessert. Hvad med en rund Panna Cotta med solbærsyltetøj? Foto©JørgenKoefoed.

Maden glider lettere ned, når hr. Gergó nænsomt betjener strengene på sin gulvharpe i guld. Foto©JørgenKoefoed.

Maden glider lettere ned, når hr. Gergó nænsomt betjener strengene på sin gulvharpe i guld. Foto©JørgenKoefoed.

Tjener Zsolt er lige så effektiv som tjener Bolt i Lise Nørgaards Matador. Foto©JørgenKoefoed.

Tjener Zsolt er lige så effektiv som tjener Bolt i Lise Nørgaards Matador. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad ellers i Budapest?

Smukke bygninger, sundhedsfremmende termiske bade, turistfælde-gullash-restauranter med zigeunermusik, smarte caféer, udsøgte restauranter og masser af hoteller – i alle prisklasser. Jeg boede selv på La Prima Fashion Hotel på værelse 304 med lille altan med udkig til Donau. Meget lækkert. Meget flot. Men hvis du bor her, så lad være med at aflevere dine postkort til frankering i receptionen. Kortene dukker aldrig op til adressanterne – og hvor frimærkepengene ender forbliver en gåde.

BREAKING NEWS: STORM OVER GUDHJEM FLYTTER KORFESTIVAL-START TIL KIRKEN

$
0
0
Gudhjem Bjergløb er nu afløst af Gudhjem Sangby. Og sådan går det slag i slag i Danmarks smukkeste by. Foto©JørgenKoefoed.

Gudhjem Bjergløb er nu afløst af Gudhjem Sangby. Og sådan går det slag i slag hele året i Danmarks smukkeste by. Foto©JørgenKoefoed.

SOGNEPRÆST MARIANNE RING kunne under gudstjenesten her til morgen fortælle en glædelig nyhed. Måske ikke glædelig for alle – men alligevel.

Starten på årets Korfestival, der bla skulle have fundet sted på det gode skib Ertholm i aften er flyttet fra Gudhjem Havn til Gudhjem Kirke.

Det er Vor Herre, der er årsag til flytningen. Selv om stormen fra øst er aftaget i dag er den alligevel stadig så kraftig, at Ertholmen ikke kan komme ind i havnen og derfor stadig opholder sig i Tejn.

Så hvis du vil høre sang fra en række kor fra ind- og udland foregår det i aften så i kirken fra 20:00 til 22:00. Men korene vil også dukke op andre steder i byen – bla på Høst Museet.

Bornholms Korfestival 2014  starter i dag og frem til og med søndag 1. juni.

Det er i aften – Kristi Himmelfartsdag – at du kan med med til galla-åbningen af Bornhom Korfstival 2014 i Gudhjem Kirke. Foto©JøgenKoefoed.

Det er i aften kl. 20 – Kristi Himmelfartsdag – at du kan være med til galla-åbningen af Bornhom Korfestival 2014. Det sker i Gudhjem Kirke. Foto©JøgenKoefoed.

 

LOKALSPRØJTEN – NU MED HOLDNINGER

$
0
0
FØRSTE CHOK: En socilademokrat på side 1 lige op til Europaparlementsvalget. Foto©JørgenKoefoed,

FØRSTE CHOK: En socilademokrat på side 1 lige op til Europaparlementsvalget. Foto©JørgenKoefoed,

ANDET CHOK: Den Nye Redacteur sætter spørgsmål tegn ved EUs lyksaligheder. Foto©JørgenKoefoed,

ANDET CHOK: Den Nye Redacteur sætter spørgsmåltegn ved EUs lyksaligheder. Foto©JørgenKoefoed,

MAN TROEDE NÆPPE sine egne øjne, da Bornhoms Tidendes nye chefredaktør, Søren Christensen, rykkede ind på lederpladsen og ryddede den for meninger om magtbalancen i Den Centralafrikanske Republik, bomuldshøsten i Mali, arbejdsløsheden i Tibet og andre ligegyldigheder. Men i stedet begyndte at fylde op med noget af al det, der foregår inden for avisens – og læsernes – målområde: Bornholm.

Men forundringen steg en tak mere, da den inkarnerede venstre-avis på forsiden – dagen før EU-valget – bragte et familiebillede af socialdemokraternes spidskandidat Jeppe Kofod. Ganske vist er han bornholmer, men jo ikke medlem af partiet Venstre.

Vel inde på side 2 eksploderede forundringen med leder-rubrikken: ’Jeppe og det uforståelige Europa’. Den gode chefredaktør tillod sig sørme, at stille spørgsmålstegn ved EUs herligheder. Som han blandt andet skrev: ’Pantentdomstolen lyder i min verden, som endnu mere bureaukrati og dyre lønninger og endnu mere af den slags EU, som vi danskere ikke kan lide’ (sic!)

Da jeg mødte ham i cykeltøj i Gudhjem i søndags (ja, han deltog i amatørløbet med en flot 17. plads) forberedte jeg ham på, at der sikkert lige nu var hasteindkaldt til møde i avisens venstre-bestyrelse i bestyrtelse over deres nyansattes eklatante fejl-ytringer. Søren Christensen smilede blot og sagde, at bestyrelsen havde givet ham frie hænder.

Dette frihedsbrev til redaktøren vil jeg gerne takke bestyrelsen for. Endelig kan vi læsere få noget rigtig journalistik tilført den tidligere så holdningsløse tryksag. Så kan man indtil videre stoppe sine overvejelser om at opsige sit abonnement.

Næste skridt kunne være, at ophæve avisens mærkelige opdeling af lokalstoffet, som følger de gamle kommunegrænser, som blev ophævet for over 10 år siden.

Jeg glæder mig til at følge udviklingen af Tidende – og ikke som til forn dens afvikling.

Ovenstående blogindlæg er også indsendt som debatindlæg til Bornhokms Tidende.


ABSOLUT SOMMER OVER GUDHJEM

$
0
0

JEG VED GODT, der har været adskillige sommerdage tidligere i år. Men i følge kalenderen er det altså først Absolut Sommer fra i dag og de næste tre måneder. Så vær klar til at tage i mod – og varm op med disse sommer-shots fra sidste år.

Blomsterne vælter op i alle haverne – og smukke, letvægtsbuketter skaber glæde over alt. Foto©JørgenKoefoed.

Blomsterne vælter frem i alle haverne – og smukke, letvægtsbuketter skaber glæde over alt. Foto©JørgenKoefoed.

Man kan ikke afskaffe den fæle turisttrafik i Gudhjem, er der nogen, der siger i Gudhjem. Fordi pensionister og andet godtfolk ikke kan forcere op og ned ad de stejle gader. Gæsterne her fra Hotel Gudhjem beviser det modsatte. Foto©JørgenKoefoed.

Man skal ikke afskaffe den fæle turisttrafik i Gudhjem, er der nogle få erhvervsdrivende, der mener. Begrundelsen: Fordi pensionister og andet godtfolk ikke kan forcere de stejle gader. Gæsterne her fra Hotel Gudhjem beviser det modsatte. Foto©JørgenKoefoed.

Når hotellerne er fuldt booket, er det ikke så tosset med en åben bil på havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Når man har dyrket nattelivet intenst, er det ikke så tosset med en åben bil. Måske ikke en ypperlig sovefacilitet, men masser af frisk og kølende havluft. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem siger det er nødvendigt med en velpolstret liggestol? Foto©JørgenKoefoed.

Hvem siger det er nødvendigt med en velpolstret liggestol? Foto©JørgenKoefoed.

Sommeren igennem åbner operasangeren Ursula Bambuch, der også er tjenende ånd på Café Provianten, op for stemmebåndene og giver for fuld udblæsning en arie eller to. Foto©JørgenKoefoed.

Sommeren igennem åbner operasangeren Ursula Bambuch, der også er tjenende ånd på Café Provianten, op for stemmebåndene og giver for fuld udblæsning en arie eller to. Eller afholder en decideret operakoncert under åben himmel. Foto©JørgenKoefoed.

Der bor også svenskere i og omkring Gudhjem. Dem skal man passe lidt på, når de krænger deres folkesjæl ud under det kulturtraditionelle Kräftskive – Krebsegilde – med rigelige mængder af skaldyr, brännvin og sang. – og klatren i loftsbjælkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Der bor også svenskere i og omkring Gudhjem. Dem skal man passe lidt på, når de krænger deres folkesjæl ud under det kulturtraditionelle Kräftskive – Krebsegilde – med rigelige mængder af skaldyr, brännvin, sang og skråtobak – samt klatren i loftsbjælkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Folkemødet foregår desværre ikke i Gudhjem – men det lægger byen øde hen. Så vil du opleve den totale stilhed, så er det her du skal drikke dine fadbamser. Niels Krause Kjær, tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, nu programvært for DR2s Morgenprogram. Anja Bo, den søde, kønne, sjove og kompetente vært på DR2s Deadline. Med klovnenæse: Anders Foghs tidligere spindoktor, journalisten Michael Ulvemann. Foto©JørgenKoefoed.

Folkemødet foregår desværre ikke i Gudhjem – men det lægger byen øde hen. Så vil du opleve den totale stilhed, så er det her du skal drikke dine fadbamser. Allinge vrimler med kändisser: Niels Krause-Kjær, tidligere spindoktor for Det Konservative Folkeparti, nu programvært på DR2s Morgenprogram. Anja Bo, den søde, kønne, sjove og kompetente vært på DR2s Deadline. Med klovnenæse: Anders Foghs tidligere spindoktor, journalisten Michael Ulvemann. Mødet starter torsdag 12. og slutter søndag 15. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Den årligt tilbagevendende kokkekonkurrence SOL OVER GUDHEJM trækker næsten lige så mange mennekser som Folkemødet. I år åbnes konkurrencen med afsløringen af gudhjemske Lisa Høyrups store maleri fra sidste års konkurrence. Her er portrætmaleren flankeret af Michal og Mads Marchall – henholdvis arrangør og generalsekretær for Bocuse d'Or Danmark. Det sker lørdag 28. juni. Foto©JørgenKoefoed.

Den årligt tilbagevendende kokkekonkurrence SOL OVER GUDHEJM trækker næsten lige så mange mennesker som Folkemødet. I år åbnes konkurrencen med afsløringen af gudhjemske Lisa Høyrups store maleri af sidste års konkurrence. Her er portrætmaleren flankeret af Michal og Mads Marchall – henholdvis arrangør og generalsekretær for Bocuse d’Or Danmark. Det sker lørdag 28. juni. PS: Maleriet vil i øvrigt blive gengivet i stor størrelse i Magasin Bornholm, der udkommer 4. juli. Foto©JørgenKoefoed.

Hele sommeren er der nogle fantastiske solnedgange, som nydes af de lokale far bænkene på Nørresand Havn. 18. august 20.33 står den lige ned gennem Løkkegade. Foto©JørgenKoefoed.

Hele sommeren er der nogle fantastiske solnedgange, som nydes af de lokale fra bænkene på Nørresand Havn. 18. august 20.33 står Moder Sol lige ned gennem Løkkegade. Foto©JørgenKoefoed.

VI SES i GUDHJEM denne sommer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NYE OG LIDT ÆLDRE NYHEDER FRA FRA GUDHJEM

$
0
0

UDVIKLINGEN I GUDHJEM går så stærkt, at Bloggen nu bliver nødt til at samle nyhederne i bundter, for at de ikke skal blive for gamle, når de dukker frem på skærmen. Så her er fire af slagsen – måske har du allerede hørt om nogen af dem:

DET FOREGÅR PÅ iGUDHJEM

iGUDHJEMwww

GUDHJEM EVENT & ERHVERVSFORENING tager nye initiativer hele tiden. Nu har de stablet hjemmesitet: www.igudhjem.dk på benene. Den fortæller om alle de ting, der pågår i byen lige nu. Alle kan få deres arrangement på sitet med mindst fire dages varsel. I akut-tilfælde kan man taste 40 76 81 96. Det er webmaster Lucas Schmidt fra Café Provianten, der tager telefonen og vil hjælpe dig på vej. Sitet henviser også til gudhjemportalen www.gudhjem.nu, hvor man får oplysninger om byens seværdigheder, overnatningsmuligheder, spisesteder med videre. Det er webmaster Jolanta Kligert, der styrer her. Foto©JørgenKoefoed.

RØDT KØD OG SURDEJG I BRØDDEGADE

Det er manden bag Hallegård-succesen Jørgen Toft Christensen (th), der nu også åbner et udsalgsted i Gudhjem. Her sammen med udsalgets daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen), som stødte på Jørgen for mange år siden på det daværende Ebberødgård, hvor det var ham, der var chefen. Lasses drøm gik i opfyldelse, da han sammen med sin kæreste Tina i oktober sidste år købte den gamle kiosk ved Melsted Strand. Det var i øvrigt hans morfar og mormor der i sin tid byggede Bakkarøgeriet i Sømarken. Foto©JørgenKoefoed.

Det er manden bag Hallegård-succesen Jørgen Toft Christensen (th), der nu også åbner et udsalgsted i Gudhjem. Her sammen med udsalgets kommende daglige leder Lasse (Lars Bjarne Pedersen), som stødte på Jørgen for mange år siden på det daværende Ebberødgård, hvor det var ham, der var chefen. Lasses drøm gik i opfyldelse, da han sammen med sin kæreste Tina i oktober sidste år flyttede til Bornholm – og købte den gamle kiosk ved Melsted Strand. Det var i øvrigt hans bedsteforældre, der i sin tid byggede Bakkarøgeriet i Sømarken. Foto©JørgenKoefoed.

ÆLDRE FOLK kan berette om alle de slagter- og bagerforretninger, der florerede i byen i forne tider. Det er som bekendt gået slemt tilbage. Alt er lukket. Selv de to supermarkeder har ikke længere deres egne slagterafdelinger og Gudhjem-bageren flyttet sidste år selve bageriet til Rønne og leverer for det meste kun bake-up og kun i højsæsonen.

Men nu åbner Hallegaard udsalg i fru Madsens Bondegård i Brøddegade. Der åbnes senest 28. juni, hvor kokkekonkurrencen Sol Over Gudhjem finder sted. Åbningstiden er hver dag i sæsonen fra omkring kl. 13 til 20-21-stykker. Men der satses på at holde åbent året rundt visse dage, hvis ellers 3760-erne støtter op. Ud over Hallegårds berømte pølser og tapas vil der kunne købes frisk kød fra Hammerholts Herefordkvæg, Hammerhuslam og Vasegårds grise (øko fra næste år). Derudover friskbagte surdejgsbrød fra Hallegård. Det eneste sted hvor man bager surdejgsbrød på Bornholm er jo på Hallegård – og fra i år nu også i det nyåbnede brødbageri i Svaneke.

KINESEREN RYKKER IND – HVIS KOMMUNEN GI’R LOV

Det er her i Åbogade 2, at  man ønsker at åbne Danmarks første ægte kineiske te-hus. Det er fjernvarmearbejdere, der er i gang med at lægge asfalt og altså ikke kinesere. Foto©JørgenKoefoed.

Det er her i Åbogade 2, at man ønsker at åbne et kinesisk te-hus. Det er fjernvarmearbejdere, der er i gang med at lægge asfalt–  og altså ikke kinesere. Foto©JørgenKoefoed.

DEN 26. MAJ AFGIK DER et brev fra ejerne af China Tea House i Helsingør til Bornholms Regionskommune. Her beder Michael Walter Rasmussen og hans kinesiske hustru, Ying Zhao, om en forhåndsgodkendelse til at indrette Danmarks første kinesiske te-salon på adressen Åbogade 2. Deruover også en butik, hvor der skal sælges te og kaffe samt hjemmebagte kager. Parret agter at bosætte sig på førstesalen i hovedhuset. I annekset skal der ud over butik indrettes toiletter.

Te-salonen skal indrettes i stueetagen i hovedhuset med udeservering på det store areal foran huset. Og det understreges, at parret IKKE ønsker spiritus-bevilling.

Der påtænkes at holde åbent fra påske til efterårsferien kl. 10:00 til 18:00. Butikken skal uden for sæsonen have åbent torsdage, fredage og lørdage fra 10:00 til 14·00. Det halvkinesiske par skriver desuden, at da ejendommen er meget synlig fra gadeplan, er det deres hensigt at gøre gårdspladsen til ‘et smukt og attraktivt miljø med planter, blomster og smukke tidssvarende havemøbler …’

De mulige kommende ejere håber således, at de inden et evt køb af Åbogade 2, kan få en skriftlig forhåndsgodkendelse til, at 36% af beboelsesarealet og annekset bliver omgjort til erhverv. Nu er det op til Teknik & Miljø, om de vil udlægge endnu en bid af det attraktive Latinerkvarter til erhverv.

KØBENHAVNS UNIVERSITET SÆTTER FOCUS PÅ BOPÆLSPLIGTEN

Københavns Universitet besøger Bloggen (fra venstre): Rasmus Velling, Magnus Mygind, Anne Sabine Stubbe Østergaard, Andreas Nørklit Christensen og deres studievejleder Rikke Brandt Broegaard, som i øvrigt bor i Ibsker på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Københavns Universitet besøger Bloggen (fra venstre): Rasmus Velling, Magnus Mygind, Anne Sabine Stubbe Østergaard, Andreas Nørklit Christensen og deres studievejleder Postdoc Researcher Rikke Brandt Broegaard, som i øvrigt bor i Ibsker på Bornholm. Foto©JørgenKoefoed.

I GÅR HAVDE BLOGGEN BESØG af fire førsteårsstuderende fra ’Department of Geosciences and Natural Resourge Management’ på Københavns Universitet. De er i gang med en eksamensopgave, som skal afdække betydningen af, at der på Bornholm nu bliver lukket op for, at ejere af helårshuse kan få omgjort husets status til flexhus – dvs sommerhus.

De unge mennesker stillede mange spørgsmål, som din blogskriver efter bedste evne svarede på. Under alle omstændigheder slog jeg fast med syvtommersøm – som jeg også har gjort det til møder og i læserbreve – at flexhusbegrebet vil være begyndelsen til enden for liv på Bornholm hele året rundt.

Som det allerede så småt er blevet registreret flere steder i Udkantsdanmark, er der en begyndende interesse for – især blandt børnefamilier – at flytte fra især København, som gennem de senere år og stadig vokser med omkring 1000 nye indbygger – ikke pr. år – men hver måned. Familier ønsker fred, ro og frisk luft samt billige priser på huse. Huse, der kan omgøres til flexhuse, vil uvilkårligt stige i pris, og derfor modarbejder en positiv befolkningstilvækst på Bornholm.

Hvad så med nye jobs? Ja, det skal folk selv have med. Med det nye fibernet bliver der skabt lynhurtige netforbindelser til glæde for de hjemmearbejdspladser, der fremover vil blive skabt i stadig større og større omfang.

FLERE SKARPE LOKALNYHEDER PÅ LØRDAG …

BUDAPEST [4:4] – DET HELE FOR UNDER DET HALVE

$
0
0
Udsigten over Pest set fra Gellért-bjerget i Buda, er slet ikke så dum endda. Foto©JørgenKoefoed.

Udsigten over Pest set fra Gellért-bjerget i Buda, er slet ikke så dum endda. Foto©JørgenKoefoed.

BUDAPEST ER i DAG EN SAMLET BY, som så alligevel bliver skåret over i to dele af den næsten 3.000 km lange flod Donau. Jeg boede selv på østbredden i Pest, men var selvfølgelig også et par gange over i det vestlige Buda. Her troner en række af byens attraktioner på 130 meter høje plateauer: fx Kongeslottet med Nationalgalleriet og Mathiaskirken.

Men her gemmer der sig også en meget udsøgt restaurant med udsigt over den østlige del af Buda – altså væk fra Donau. Min hustru og jeg spiste frokost her og kan anbefale BÚSULÓ JUHÁSZ PÅ Géllert-bjerget. Betjeningen er udsøgt – ligesom udsigten – men kvaliteten af mad og vin løfter stedet op til meget mere end de 130 højde-meter, som selve bygningen befinder sig på. Frokosten med drikkevarer og gode drikkepenge løb op i 27.000 forinter. Det lyder af meget, men omregnet bliver det kun til 675 danske kroner (altså for 2 personer). Så det er ikke prisniveauet, der skulle få dig til at springe Budapest over – tværtimod!

Helt oppe på toppen af Géllert-bjergét ligger der et hus så smukt. Det er Restaurant Búsuló Juhász. Det er navnet på en ungarsk eventyrskikkelse. Meget passende, da det er lidt af en eventyr at sidde til bords her. Foto©JørgenKoefoed.

Helt oppe på toppen af Géllert-bjerget ligger der et hus så smukt. Det er Restaurant Búsuló Juhász. Det er navnet på en ungarsk eventyrskikkelse. Meget passende, da det er lidt af et eventyr at sidde til bords her. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om træet er kunstigt, ser det fantastiske ud, som midt punkt i det hyggelige spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

Selv om træet er kunstigt, ser det fantastiske ud, som midtpunkt i det hyggelige spiselokale. Foto©JørgenKoefoed.

DET GODE BRØD: Alt er udsøgt og velsmagende på Búsuló Juhász. Foto©JørgenKoefoed.

DET GODE BRØD: Alt er udsøgt og velsmagende på Búsuló Juhász. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN: Gedeost med Tomat-tatar og Asparges. 45 kr. Foto©JørgenKoefoed.

FORRETTEN: Gedeost med Tomat-tatar og Asparges. 45 kr. Foto©JørgenKoefoed.

 

HOVEDRETTEN: Kaninlår med Ingefær, Savoykål og Gulerodspuré. 100 kr. Foto©JørgenKoefoed.

HOVEDRETTEN: Kaninlår med Ingefær, Savoykål og Gulerodspuré. 100 kr. Foto©JørgenKoefoed.

 

DESSERTEN: Panna Cotta med Terragon, Stikkelsbærmousse og Pistache-brownie. 40 kr. Foto©JørgenKoefoed.

DESSERTEN: Panna Cotta med Ekstragon, Stikkelsbærmousse og Pistache-brownie. 40 kr. Foto©JørgenKoefoed.

ELLERS ER BYEN overstrøet med meget smukke, gamle bygninger. Ind i mellem garneret med ny-opførelser – sjældent noget der gør byen smukkere. Men sådan er det jo desværre over alt i Europa. Det nye tilfører for det meste kun grimhed. Men endnu kan den ungarske hovestad betegnes som MEGET smuk. Og så er graffitien heller ikke uden kvalitet. És ez még csak nem is hazugság!

GRAFFITI: Genialt ordspil på hjerte og kunst. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Genialt ordspil på hjerte og kunst. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hvad er mon smukkest? Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hvad er mon smukkest? Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Efter at russernes kontrol over landet er det igen tilladt at lade være med at holde kæft. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Efter at russernes kontrol over landet er ophørt, er det igen tilladt at lade være med at holde kæft. Foto©JørgenKoefoed.

LITTERATUR: Der er omkring 7 millioner katolikker i Ungarn, så hvem mon er mest populær: Russiske Putin eller Guds stedfortræder her på jorden? Foto©JørgenKoefoed.

LITTERATUR: Der er omkring 7 millioner katolikker blandt Ungarns lidt over 10 millioner mennesker, så hvem mon er mest populær: Russiske Putin eller Guds stedfortræder her på jorden? Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Kloge ord fra en meget gammel mand. Set på Erzsébet Broen over Donau. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Kloge ord fra en over 2.000 år gammel mand. Set på Erzsébet Broen over Donau. Foto©JørgenKoefoed.

NYT OG GAMMEL: Det kunne vælre være. Det nye tårnhus er sgu meget sjovt sammen med det gamle. Foto©JørgenKoefoed.

NYT OG GAMMEL: Det kunne være værre. Det nye tårnhus er sgu meget sjovt sammen med den ældre beboelsesejendom. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Da det første Fantomet døde i 1566, tog hans søn over og hans søn efter ham. Sådan er det fortsat. Det nuværende Fantomet er 21. generation. Han er gift med Sala Palmer-Walker, som han kysser her midt på en mur på Géllert-bjertget. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Da det første Fantomet døde i 1566, tog hans søn over og hans søn efter ham. Sådan er det fortsat. Det nuværende Fantomet er 21. generation. Han er gift med Sala Palmer-Walker, som han kysser her midt på en mur på Géllert-bjertget. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Alt er relativt, sagde den gode Albert Einstein, som hv erken er født eller har boet i Ungarn. Men alligevel dukker han op her et sted i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Alt er relativt, sagde den gode Albert Einstein, som hverken er født eller har boet i Ungarn. Men alligevel dukker han op her et sted i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Pablo havde heller ikke noget med hverken Budapest eller Ungarn at gøre, ud over at lure på forbipoassende i en gade i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Pablo havde heller ikke noget med hverken Budapest eller Ungarn at gøre, ud over at lure på forbipassende i en gade i Buda. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Der er ikke mange muslimer i Budapest. Så griusebassen er bare til for hyggens skyld – og ikke provokationens. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Der er ikke mange muslimer i Budapest. Så grisebassen her er bare til for hyggens skyld – og ikke provokationens. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITTI: Monstrene følger også med tiden - her er det klar til en 3D-film. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITTI: Monstrene følger også med tiden – her er et af dem klar til en 3D-film. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hel ærlig er det lidt af en øjenbæ, den gode ungarske arkitekt har lagt her ved siden af den smukke kirke. Foto©JørgenKoefoed.

GAMMEL OG NYT: Hel ærlig! Det er da lidt af en øjebæ, den gode ungarske arkitekt har lagt her ved siden af den smukke kirke. Foto©JørgenKoefoed.

 

GRAFFITI. Sådan en stiv og kedelig betonpæl kan sagtens omgøres til noget meget levende. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI. Sådan en stiv og kedelig betonpæl kan sagtens omgøres til noget meget levende. Foto©JørgenKoefoed.

SLOGAN: Denne restaurant har en klar mening om, hvad du skal drikke til dine måltider. Foto©JørgenKoefoed.

SLOGAN: Denne restaurant har en klar mening om, hvad du skal drikke til dine måltider. Foto©JørgenKoefoed.

 

MUSIK: Der er musik overalt i Budapest. Fra klesmer til sigøjner- og klassiskmusik. Husk på, at ikke mikndst Franz Liszt var ungarer og var en musik-motor for hele Europa. Foto©JørgenKoefoed.

MUSIK: Der er musik over alt i Budapest. Fra klesmer til sigøjner- og klassisk musik. Husk på, at Franz Liszt var ungarer og i 1800-tallet en musik-motor for hele Europa. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Husk på: Bag enhver skaldet mand gemmer der sig en person med hjerte og smerte. Foto©JørgenKoefoed.

GRAFFITI: Husk på: Bag enhver skaldet mand gemmer der sig en person med hjerte og smerte. Foto©JørgenKoefoed.

FLERE NYE OG EN SMULE ÆLDRE NYHEDER FRA GUDHJEM

$
0
0
Der skal vand til for at komme op ad Brøddegade. Det sørger Pollers hustru Lene for under Gudhjem Bjergløb. Foto©ErikScheldal.

Der skal vand til for at komme op ad superstejle Brøddegade. Heldigvis står Pollers hustru Lene klar med en flaske under Gudhjem Bjergløb. Foto©ErikSchjeldal.

Johan Lorentzen let og elegant op ad Brøddegade under Gudhjem Bjergløb. Det er kæreten Sumi, der fosyner ham med vand. Foto©ErikSchjeldal.

Johan Lorentzen let og elegant op ad Brøddegade under Gudhjem Bjergløb. Det er kæreten Sumi, der fosyner ham med vand. Foto©ErikSchjeldal.

DRENGENE FRA MALKESTIEN TONSER DERUDAF – IGEN

DE DELTOG BEGGE – Poul ’Poller’ Bloch og Johan Lorentzen – i Gudhjem Bjergløb i amataør-afdelingen – og gennemførte de 92,6 km og 1.300 højdemeter på henholdsvis 196 og 211 minutter. Ikke så dårligt, deres høje alder taget i betragtning (OK, så gamle er de heller ikke … og dog).

Nu i dag har de sat selv nye og måske værre udfordringer ved at deltage i svenske VÄTTREN-RUNDEN – et af de største motionscykelløb i verden. Turen er på 300 km rundt om Sveriges næststørste og europas sjettestørste sø,. Med en gennemsnitsfart på 30 km i timen regner de to Malkedrenge, at kunne nå rundt på 10 timer + de indlagte pauser.

Poller og Johan har cyklet på mountainbike hele vinteren hver søndag kl. 10. Men det har ikke været nok, da det anbefales at træne mindst 1.000 km før løbet. Derfor brugte de Gudhjem Bjergløb samt Rügen Rund som fortræning. Vi får se om de når rundt søen inden numserne går i opløsning.

SÅDAN KOM DE i MÅL

Poul 'Poller' Bloch og Johan Lorentzen er klar og veltrimmet til VätrenRundt. Foto©SumiSkovgaard.

Poul ‘Poller’ Bloch og Johan Lorentzen er klar og veltrimmet til VättrenRunden. Foto©SumiSkovgaard.

Bloggen er blevet lovet, at den får en sms, så snart drengene fra Gudhjem er i mål. Starten for de 22.000 deltagere begynder ved midnatstide og for de to Malkedrenge kl. 02.02. Bloggen regner med en melding ved 15-tiden. Så klik ind på dette sted meget senere på dagen og se, hvor lang tid de brugte. (PS: Jeg er til Folkemøde på Gæstgiveren hele aftenen, så det kan meget vel være, at løbsresultatet først kommer på Bloggen omkring midnat.)

MÅLFOTO: Johan og Poller er kommer i mål efter 300m km i modvind. Har de lov til at drikke enn fadøl? JA! Foto©En Ukent Svensker.

MÅLFOTO: Johan og Poller er kommet i mål efter 300 km i stiv modvind. Har de lov til at drikke en fadøl? JA! Også to!!! Foto©EnUkentSvensker.

Her er så mailen, der tilflød Bloggen 15:55 lørdag: ‘Poul og jeg havde en fin tur. 12-14 sek modvind fra Jönköbiing til toppen af søen gjorde det svært at slå recorder, men vi havde en køretid på 10 timer og 14 min og en samlet tid på 12 timer og 40 min. Hilsen Johan og Poller’.

Bloggen siger, at det det temmelig flot, at sådan to midalderlige knægte fra Gudhjem, kan køre så stærkt. BRAVO!!!

 ØKO-TØJ I HAUTE COUTURE-KLASSE

Det er Jimmy Bauerle fra Gudhjem Kunsthandel, der lejer ud til Ecouture by Lund. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Jimmy Bauerle fra Gudhjem Kunsthandel, der lejer Det gamle Røgeri ud til Ecouture by Lund. Foto©JørgenKoefoed.

HUN ER DATTER af en kendt skuespiller og showdame. Navnet er Johanne Lund. Hel nøjagtig Johanne Helger Lund – og så kan du sikkert gætte, hvem hendes mor er. Johanne optræder også på en scene. Ikke skuespillerens, men tøjdesignerens under navnet ECOUTURE BY LUND.

Helger Junior har tidligere solgt sit tøj fra Frejas Sal i Brøddegade, mens hun selv boede fast på Bornholm. For en række år siden flyttede hun med sin familie til København, hvor hun åbnede butik på Nørrebro. Men manifestere sig nu for en kort periode i Gudhjem.

Som hun skriver i en mail til Bloggen: Ecouture flytter til Gudhjem Havn – midlertidigt :) Vi har nemlig besluttet at holde sommerlukket i vores showroom i København og i stedet flytte til Bornholm, hvor vi har fået lov til at lave en pop-up shop i det fine, hvide hus på havnen i Gudhjem (det gamle røgeri)’.

I december 2012 vandt Johanne Helger Lund Ivækst-PRISEN i kategorien ÅRETS IDEALIST. Som hun skriver på sin hjemmeside: ’Tekstilindustrien er blandt de mest forurenende i verden og tvinger mange steder folk til at arbejde under yderst kritisable forhold. Det holder simpelthen ikke. Derfor har respekt for mennesker og miljø været en hjertesag fra starten. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da jeg i 2003 startede mit eget firma. Virksomheden skulle fremstille bæredygtigt tøj med respekt for mennesker og miljø. For mig er bæredygtighed ikke et hipt indfald i kølvandet på miljøsuperstars som Al Gore og Bono. Ecouture by Lund produceres med omtanke for både miljø og arbejdsforhold. Designet kommer først, men tøjet skal OGSÅ være bæredygtigt. Så jo, jeg laver divatøj med fuld skrue! Men det sker med respekt for mennesker og miljøet’.

Johanne Helger startede allerede som 14-årig med at sy kostumer til en ungdomsteatergruppe. Siden har hun arbejdet med teater, film og tv som både kostumier og scenograf. Hun er uddannet designer og tilskærer, henholdsvis i Barcelona og København.

BITTES SKUR PÅ NØRRESAND GENOPSTÅR SOM FUGL PHØNIX

Sådan var udsigten ud over Nørresand fra Bittes Skur, mens det endnu eksisterede. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan var udsigten ud over Nørresand Havn fra Bittes Skur, mens det endnu eksisterede. Foto©JørgenKoefoed.

Bittes Skur er pist biorte. Tilbage er kun fundamentet, som skal bære Bittes nye skur. Foto©JørgenKoefoed.

Bittes Skur er pist borte. Tilbage er kun fundamentet, som skal bære Bittes nye skur. Foto©JørgenKoefoed.

Under nedrivningen dukkede en kær afdød op: Winston Churchill. Selv om han nu har ligget under mulde i mere end 49 år, kan en af hans mange berømte citater opfriskes her: ‘Dette er ikke afslutningen. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen. Men det er måske afslutningen på begyndelsen’. Lad os håbe, at citatet ikke hentyder til byggeprocessen af det nye bådeskur. Foto©JørgenKoefoed,

Under nedrivningen dukkede en kær afdød op: Winston Churchill. Selv om han nu har ligget under mulde i mere end 49 år, kan en af hans mange berømte citater fra 1942 opfriskes her: ‘Dette er ikke afslutningen. Det er ikke engang begyndelsen på afslutningen. Men det er måske afslutningen på begyndelsen’. Lad os håbe, at citatet ikke hentyder til byggeprocessen af det nye bådeskur. Foto©JørgenKoefoed,

skurnedrev1www

Her Niels Løvstads tegninger til nyt skur. Der skal forberedes et fundament, etableres et dræn inden skuret kan rejses. Der bliver klinkebræddebeklædning og anden farve end Atlantens Skur – altså ‘hodde-på-hodde-princippet’.

Her Niels Løvstads tegning til genopførelse af Bittes Skur. Der skal forberedes et fundament, etableres et dræn inden skuret kan rejses. Der bliver klinkebræddebeklædning og anden farve end Atlantens Skur’.

Det sorte redskabsskur med fem rum bkliver eduecert til 2 - resten er til kajakkerne. Foto©JørgenKoefoed.

Det sorte redskabsskur med seks rum bliver reduceret til tre – resten er til kajakkerne. Foto©JørgenKoefoed.

I MANGE ÅR har Flådestation Atlanten på Nørresand forsøgt at få lov til at nedrive Bittes faldefærdige skur – meget tæt nabo til deres Forsamlingsskur. Oprindeligt var ønsket at etablere en sauna, men takket været Regionskommunen lykkedes det ikke. I stedet er skuret nu blevet nedrevet for at blive genopført. Her vil det give plads til tre af de bådejere, der i dag bruger tre af de seks rum i det aflange, sorte redskabsskur ved ydermolen på Nørresand Havn. Disse tre rum bliver så slået sammen til ét, så der her bliver plads til opbevaring af ni kajakkker. Kommunen betaler materialerne og Flådestationens medlemmer med Johan Lorentzen og Niels Løvstad i spidsen vil sørge for genopbygningen, som vil pågå – om Gud vil –  weekenden 28-29. juni.

HAVNEKORET HAR FÅET NYDIGTET SLUT-SANG

Det er Birgit Bloch, der har skrevet Gudhjem Havnekors nye slut-sang. Lige som hun sidste år skrev 'Hyldest Til Sangkoret' på melodien 'Højt Bag Norges Kyster'. Birgit slimtes med pandeskærm mellem Kisser og Susanne. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Birgit Bloch, der har skrevet Gudhjem Havnekors nye, fast slut-sang. Lige som hun sidste år skrev ‘Hyldest Til Sangkoret’ på melodien ‘Højt Bag Norges Kyster’. Birgit skimtes med pandeskærm mellem Kisser og Susanne (med solbriller). Foto©JørgenKoefoed.

DET BLEV INDFØRT SIDSTE ÅR, at koret altid starter med ‘Hvem kan sejle foruden vind’ inden man afsynger yderligere to sange – fx ‘I Østen Stiger Solen Op’ og ‘Nu Går Våren Gennem Nyhavn’.

Men nu har en af korets faste medlemmer – Birgit Bloch – digtet en fast slut-sang, som afsynges når Ertholm glider ud af havnen. Den går på melodien: ‘Der går altid både tilbage’, som i sin tid blev udødeliggjort af Holger Fællessanger. Hør den på YouTube. Den nye text er dog kun omkvædet og går således:

HJEM TIL GUDHJEM
Der går altid både tilbage … tilbage til Gudhjem igen
Og vi vil slet ikke beklage …vi ser jer så gerne igen
Vi står her og synger og vinker og ønsker
Go’tur, nu er båden i fart, det er rart
Men kommer dog altid tilbage … tilbage til Gudhjem igen.

Print sangen ud og tag den med ned på havnen, hvor der synges hver morgen kl. 9:50.

Her første vers i Holger Fællessangers originale version:

Hallo danske sømand i fremmede havn,
i Frisco, i Sidney og Santos,
jeg kender vel ikke din slægt og dit navn,
og ved ikke, hvem du har kær.
Men når du vel af og til længes engang,
så syng li’som jeg denne sang:
Der går altid både tilbage,
tilbage til Danmark igen.
Hvad så, om jeg skulle forsage
den nordiske vinter, min ven!
Så tænker jeg blot på den kalkede længe,
mit fædrene hjem i den bølgende eng.
Der går altid både tilbage,
tilbage til Danmark igen.

ENDNU FLERE SPRIT-NYE OG EN LILLE SMULE ÆLDRE NYHEDER FRA FRA GUDHJEM

$
0
0

TINGENE UDVIKLER SIG i Brøddegade Downtown – og andre steder tæt på havnen. I forrige uge kunne Bloggen bla berette om Hallegårds kommende udsalg af brød og kød og en mulig ægte kinesisk te-salon. Men meget mere pågår.

10 ÅR MED ULDALL-KUNST

malerhuswww

KUNSTNEREN JEANETTE ULDALL åbner igen galleri i Brøddegade 37. Samtidig kan hun fejre sit 10 års jubilæum i Gudhjem. Hun startede sammen med guldsmeden Frøydis Adele Knapstad i Frejas Sal højere oppe ad Brøddegade – og har siden haft galleri flere steder i byen – også tidligere i nummer 37. Jeannette er oprindelig uddannet reklametegner. Fra 1996-97 gik hun på Faculty of Fine Arts University, Brno, Tjekkiet og sprang ud som heltidskunstner i 2001. Som der står på hendes hjemmeside: ’Jeanette Uldall er som en magisk forvandlingmaskine, der tør give slip på kontrol og seriøsitet. Hun er uforudsigelig og direkte, ligesom hendes kunst’. Galleriet åbner til Sankt Hans og holder åbent til udløb af højsæsonen – det vil sige til slutningen af august. Foto©JørgenKoefoed.

FYNSK AFHOPPER MED LOPPER

Bjarne Johansen store passion er emaljeskilte fra bryggeri - derfor er dem han sælger i Kræmmerhylden kun dubletter. Fotio©JørgenKoefoed.

Bjarne Johansens store passion er emaljeskilte fra bryggerier – derfor er dem, han sælger i Kræmmerhylden kun dem, han har i dublet. Foto©JørgenKoefoed.

BJARNE JOHANSEN FRA GLAMSBJERG fra Fyn er samler. Især er han interesseret i emaljeskilte fra bryggerier. Således han han betroet Bloggen, at han er ejer af Carlsbergs første emaljeskilt fra omkring 1880’erne – og det er IKKE til salg. Han kom til Bornholm sidste år, hvor han købte et billigt hus i Østerlars samtidig med, at han fik jobbet som graver ved Olsker og Tejn kirker. Familien har holdt ferie på Nordbornholm siden 1989 og øhoppet fra Fyn til Bornholm er bare opfyldelsen af drømmen om, at flytte permanent til ferie-øen. Når Bjarne passer sit arbejde, vil hans familie hjælpe med at holde butikken åben. KRÆMMERHYLDEN, der holder til i Fru Madsens gamle bondegård i Brøddegade lige ved siden at Hallegårds kommende kødudsalg, åbnede 12. april og holder foreløbigt åbent hver dag fra 10:00 til 20:00 – men i lavsæsonen kun på visse ugedage.

Der er masser af Søholm-keramik til salg. Foto©JørgenKoefoed.

Der er masser af Søholm-keramik, men også Michael Andersen, Per Rehfeldt og Bornholms Stentøjsfabrik, som en kort overgang blev produceret på Søholm. Foto©JørgenKoefoed.

Blå Emalje i alle udformninger. Den lille kaffekande koster 150 kr. Foto©JørgenKoefoed.

Blå Emalje i alle udformninger. Den lille kaffekande koster 150 kr. Foto©JørgenKoefoed.

Originale turistrundkirker til de stakkels forældre derhjemme. Foto©JørgenKoefoed.

Originale turistrundkirker til de stakkels forældre derhjemme. Foto©JørgenKoefoed.

Flere emaljeskilte fra bryggerierne – her i lommestørrelse. Foto©JørgenKoefoed.

Flere emaljeskilte fra Tuborg-bryggeriet – her i lommestørrelse. Foto©JørgenKoefoed.

NY KAFFEBAR HYLDER NORSK FORFATTER

Kaffebaren Doppler er nabo til Restaurant Venezia i Brøddegade. Foto©JørgenKoefoed.

Kaffebaren Doppler er nabo til Restaurant Venezia i Brøddegade. Foto©JørgenKoefoed.

DET MYLDRER som beskrevet frem med nye butikker i Brøddegade. I den gamle boghandel og siden isbutik i nummer 35 – midt i mellem Galleri Jeanette Uldall og Restaurant Venezia – åbner Lone Bentzen og Anders Klausen – som bor på Duebakken som genboer til Kaffeslottet – DOPPLER KAFFEBAR & BUTIK. De to er i det ’virkelige liv’ henholdsvis daglig leder af Melsted Badehotel og it-ansvarlig med mere på Bornholms Kunstmuseum.

Doppler hentyder hverken til en dobbelt-expresso eller andet, der har noget med kaffe at gøre. Doppler er simpelthen titlen på en roman om det gode liv, skrevet af den norske forfatter Erlend Loe i 2004. Den omhandler manden Doppler, som en dag bliver træt af hverdagen og dens små problemer. Han beslutter sig for at drage ud i skoven for at leve sit liv dér. Det er en humoristisk roman, som ikke blot involverer læseren, men også giver stof til eftertanke.

Anders fortæller, at bar og butik åbner omkring 1. juli og ud over kaffe fra baren, vil butikken sælge specielle designerting med kant – og måske også ejernes højtelskede Doppler-roman, som er oversat til dansk.

FORRETNING HVOR SONJA FRA SAXOGADE HUSEREDE

De første indledende skridrtv er foretaget til en renovering af huset i Skyttegænget. Foto©JørgenKoefoed.

De første indledende skridrtv er foretaget til en renovering af huset i Skyttegænget. Foto©JørgenKoefoed.

ANDY FRA JANTZENS HOTEL købte for et par år siden Fru Madsens Gamle Bondegård i Brøddegade. Ideen er at omdanne stedet fra privatbolig til en række kvalitetsbutikker. Guldsmed, Kødudsalg og Antikviteter & Rariteter er allerede etableret. Nu er turen kommet til det tilhørende hus – Bedstes Hus – som ligger i Skyttegænget. Der er kommet smuk dør i gavlen ud mod Ejnar Mikkelsensvej og et par vinduer er på vej.

Andy fortæller, at hele huset skal gemnemrenoveres, da det er i meget dårlig stand. Fx er gulvet så skævt, at lægger man en bold i den en ende triller bolden hurtigt ned til den anden. Når renovationen af det hus, hvor tv-figuren Sonja fra Saxogade holdt til i filmen, er færdig en gang i det nye år, skal der åbnes en DINER. Og hvad er en Diner? Konceptet stammer fra USA og er en restaurant, hvor man kan købe færdiglavet mad til at tage med hjem. På ny-dansk: ‘take-away’.

Viewing all 2811 articles
Browse latest View live